Михајловић: Преговори о гасу с Русима су почели, све опције отворене

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД, 17, маја (Тањуг) - Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да су преговори Србијагаса и Гаспрома о новом уговору за испоруку гаса већ почели у неком облику и да се воде на компанијском нивоу, што значи да Министарство није укљуцено у њих. „Ти преговори нису лаки.

Наша процјена је да цијена неће моћи да остане 270 долара за 1.000 кубних метара, али ће сигурно бити много, много нижа од 950 долара, колика је сада тржишна цијена гаса", рекла је Михјловић пред отварање конференције „Обновљиви извори енергије - прилике и могућности за Србију и Израел“ у Привредној комори Србије.

Она је додла да су све опције на столу, од продужења уговора до краја године до склапања дугорочног уговора.

„Министарство сматра да је боље да буде продужен, али не лимитирамо никакву врсту односа који ће Србијагас да направи са руском страном. Преговори ће трајати, не могу да се заврсе брзо, јер то увек траје“, рекла је министарка Михајловић.

Она је навела да су реговори с Русима покушај да Србија колико-толико буде безбедна за зиму која ће бити тешка због постојеће енергетске кризе. Михајловић је додала да за то морамо да се спремимо разговорима о коришћењу складишта гаса у Бугарској и Мађарској, јер зими трошимо шест пута више гаса него љети, као и за замену гаса другим енергентима.

Она је највила да ће у септембру следеће године да буде завршена гасна интерконекција са Бугарском. „У међувремену, за ових годину дана треба да закупимо капацитете Грчког ТНГ-а, исто тако и на свим трасама кроз Бугарску, да будемо спремни да бар 40 одсто гаса користимо од другог добаљвача, значи не би тај добављач био Руска Федерација, већ нека друга држава“, рекла је Михајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана