Мићовић: Потенцијални ризик нестанка дизела од 5. фебруара

ГС
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић изјавио је поводом ступања на снагу нафтног ембарга ЕУ на руску нафту која стиже морским путем, да се ни данас ни наредних дана ништа неће догодити јер су увелико уговорене испоруке нафте до краја године, али да од 5. фебруара постоји потенцијални ризик од нестанка дизела.

Мићовић је указао да у том смислу ова мјера неће довести до проблема, односно угрожавања снабдјевености.

"То показују цене сирове нафте које су у петак биле 89 долара по барелу, данас су 86, значи цене су стабилне", рекао је Мићовић за РТС.

Мићовић је указао да је 5. фебруар потенцијални ризик, јер тада ступа на снагу забрана увоза деривата руске нафте у ЕУ и да ће се тада појавити један озбиљан недостатак дизела.

"Треба да се спремамо сви за 5. фебруар више него за овај 5. децембар, јер сирова нафта лакше некако успева да промени своје токове и да дође до Медитерана у довољним количинама", рекао је Мићовић.

Он је навео да су сви ризици које носи енергетска криза и даље на столу.

"Ризици постоје, али не постоји ништа што би сада непосредно угрозило снабдевеност и што би подигло цене. За сада је све под контролом", рекао је Мићовић.

Европска унија ставила је рампу на увоз руске нафте која стиже морским путем и ограничила њену цијену на 60 долара по барелу. Русија не прихвата тај лимит ни по цијену смањења производње.

Иако је пет чланица Уније изузето од те сакције забрана важи и за Србију – прекинут је доток руске нафте нафтоводом "Јанаф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана