Меркелова Вучићу: Србија игра кључну улогу око Косова и БиХ

Танјуг
Меркелова Вучићу: Србија игра кључну улогу око Косова и БиХ

БЕРЛИН - Србија је кључна земља региона са којом Њемачка тјесно сарађује, поручила је данас канцеларка Ангела Меркел и истакла да новим сусретом са предсједником Србије Александром Вучићем жели да да допринос у проналажењу рјешења на Балкану.

"Србија је кључна земља региона са којом Њемачка тијесно сарађује. Србија има кључну улогу на Косову и у Босни и Херцеговини и зато је важно да тијесно и интензивно размјењујемо мишљења", рекла је канцеларка у заједничком обраћању са српским предсједником пред састанак иза затворених врата.

Меркелова је, након што је дочекала предсједника Вучића испред сједиште шефице њемачке владе, указала да је договорено да се у првој половини ове године води интензиван дијалог са Србијом и земљама региона, пошто је приближавање Западног Балкана Унији Бугарска поставила као приоритет свог предсједавања.

Према њеним ријечима, главне теме разговора с Вучићем биће сарадња Србије и Њемачке, али и развој региона.

Подсјетила је да је и предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер недавно боравио на Западном Балкану, гдје је указао колико је важан тај регион.

Најавила је да ће састанци са представницима земаља Западног Балкана наставити у мају у Софији, а у јулу у "Берлинском формату" у Лондону.

Меркелова је похвалила реформе у Србији, рекавши да оне храбро напредују, додајући да је то комплимент предсједници владе Србије и њеним министрима.

На аеродрому у Берлину Вучић је дочекан уз војне почасти.

Тамо га је сачекао почасни шпалир њемачке војске и људи из протокола њемачке канцеларке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана