Меморијални центар српским жртвама деведесетих градиће се у Земуну

Срна
Меморијални центар српским жртвама деведесетих градиће се у Земуну

БЕОГРАД - Меморијални комплекс у помен свим Србима убијеним у ратовима на простору БиХ, Косова и Метохије и Хрватске биће изграђен у Земуну, изјавио је главни београдски градски урбаниста Марко Стојчић.

Стојчић је навео да ће меморијални центар у Земуну бити попут споменика у Јајинцима, не у архитектонском, већ у симболичном смислу.

“Биће то велики меморијални центар, где ће бити исписана имена свих погинулих и несталих и где ће се људи окупљати када буду обележаване годишњице страдања. Значајније је да на једном месту имамо велики простор посвећен свим жртвама, него да правимо појединачне споменике”, рекао је Стојчић за “Вечерње новости”.

Он каже да се тренутно тражи локација у Земуну на којој ће бити подигнут меморијални центар.

Предсједник београдске општине Земун Гаврило Ковачевић открио је да ће овај комплекс, највјероватније, бити у близини Батајнице, Угриноваца или Бусија, односно код оних насеља гдје су се настанили прогнани Срби током “Олује”, “Бљеска” и других погрома деведесетих година прошлог вијека.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Жељко Васиљевић најавио је да ће испред “Железничког музеја” у Намањиној улици, највјероватније, на Видовдан бити постављен Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990 до 1999. године, који је био на Савском тргу, али је одатле склоњен због реконструкције.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана