Медведев стигао у Србију

Танјуг
Медведев стигао у Србију

БЕОГРАД - Руски премијер Дмитриј Медведев је стигао у једнодневну званичну посjету Србији, поводом обељежавања 75. годишњице ослобођења Београда у Другом свјетском рату, а домаћин ће му бити предсједник Србије Александар Вучић.

Медведев је на београдски аеродром слетио нешто послије 12 сати, а дочекала га је премијерка Србије Ана Брнабић.

Очекује се да ће руски премијер у разговорима са српским предсједником Александром Вучицем и премијерком Аном Брнабић потврдити снажно историјско пријатељство два нарарода, али и дати подршку Србији по питању косовског проблема.

Пред данашњи долазак Медведев је упутио јасну поруку да његова земља не мијења став о Косову и Метохији и истакао неопходност поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а да идеју о могућем стварању „велике Албаније” сматра веома опасном.

Медведев долази у Београд у околностима када се очекује наставак дилалога Београда и Пиштине, појачавају притисци на Србију, а америчка дипломатија убрзава доношење коначног решења, па се очекује да ће о свему томе бити ријечи у разговору са предсједником Александром Вучићем.

Вучић ће Медведеву бити домаћин, најприје, на Војном аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, гдје ће присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда “Слобода 2019”.

Поподне ће у Палати Србија српски предсједник и руски премијер разговарати “тет-а-тет”, и том приликом вјероватно размијенити ставове о најактуелнијм питањима међусобне сарадње у којој значајно мјесто имају и отворена политичка питања у региону, али и економија, градња Турског тока гасовода,најављено потписивање трговинског споразума између Србије и Евроазијске уније, војно техничка сарадња ...

Послије разговора у четири ока и церемоније размјене потписаних билатералних договора, најављено је да ће се Вучић и Медведев обратити јавности.

Руски премијер биће гост и посебне седнице Парламента на којој ће се обратити посланицима, а од 20 сати са својим домаћином предсједником Вучићем присуствоваће у Сава центру свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Током дана, послије разговора у Палати федерације, Брнабић и Медведев ће положити вијенце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, а током дана у Београду је предвиђен низ догађаја везаних за ослобођење Београда у коме су заједнички учествовали борци двије земље.

Посјета руског премијера уприличена на овај дана, како је рекао сам Медведев пред долазак, је порука да је важно да Србија и Русија које су много настрадале од фашзма, задрже исте оцијене онога што се догодило прије 75 година и да се супротставе покушајима ревизије историје који долазе у посљедње вријеме од неких западних земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана