Медведев: И у Москви обиљежавамо годишњицу ослобођења Београда; Вучић: Допао ми је најтежи задатак

Танјуг
Медведев: И у Москви обиљежавамо годишњицу ослобођења Београда; Вучић: Допао ми је најтежи задатак

У Сава Центру одржана је свечана академија поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

 

“Веома је емотивно што се налазим на овој сцени послије ових људи који су ослобађали Београд и филма о јунаштву ослободилаца Београд. 75 година је прошло а ми знамо да су ту побједу извојевали они који сједе овдје с нама или нису више с нама. Зато је важна та побједа и сећање на њу. Сјећање на оне који су сковали ову побједу. Хтео бих да се захвалим свима њима и да свима срдачно честитам празник који ми заједно славимо. Сутра ће у Москви бити ватромет у част ослобођења Београда”, рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев у Сава Центру..

“Најбоље сјећање на оне који су дали свој живот је очување истине о догађају за који су они страдали. Не сме бити покушаја да се нешто замаскира и заборави. Сви Срби се сјећају Крагујевца и тих тешких година. Неопходно је јасно и отворено говорити о томе без политичких оквира”, додао је он.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је “да му је допао најтежи задатак”

“Мени је допао најтежи задатак да говорим после премијера Русије Медведева и песме „Дана победе”. Прошло је 75 година откад је Београд слободан град. Није било лако, на хиљаде војника пало је за ту слободу. На исход ослобађања Београда утицала је совјетска жива сила и наоружање. Хвала свима који су нам помагалии у ослобађању Београда. Ту операцију никада не бисмо могли да изведемо без помоћи Црвене армије и совјетских пријатеља. Слобода нема своју цену зато што је њена супротност ропство, масовна убиства, стрељања и истребљења једног народа”, поручио је Вучић. “Србија данас поносно стоји уз своју историја и никада се више наших хероја нећемо одрећи. Немамо ми лошу иисторију па да је жалимо, ми смо народ коју је слободу увек платио крвљу. Чуваћемо, бринућемо и штитићемо наш народ и на КиМ и на сваком другом месту где су права наших људи угрожена”, нагласио је он.и захвалио се Русији за “сваку жртву коју су дали за нашу слободу”. Свечаности присуствују и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри, патријарх српски Иринеј, представници Града Београда, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, ратни ветерани...

Присутнима се обратио и некадашњи члан Прве пролетерске бригаде који је учествовао у ослобођењу српске престонице 1944. године Зденко Дупланчић.

На свечаности се приказани документарни филм “Пут победе”, а дио програма су и пригодне музичке нумере које су извели руски војни ансамбл “Александров”, уметнички ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички” и хор Народног позоришта у Београду под диригентском палицом Ђорђа Станковића.

Борба за ослобођење Београда представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом свјетском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.

Ослобађањем Београда окончана је 1.287 дана дуга њемачка окупација главног града Југославије.

У току тих борби погинуло је 2.953 припадника НОВЈ и 976 припадника Црвене армије, док је далеко више погинуло током читаве операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана