Марко Ђурић: “Не може Курти да одређује ко представља Србе у дијалогу”

Tanjug
Марко Ђурић: “Не може Курти да одређује ко представља Србе у дијалогу”

БЕОГРАД - Занимљиво је да политичари у Приштини мисле да имају право да одређују ко ће да представља српску страну у дијалогу, а још је занимљивије што Аљбин Курти мисли да може да разговара са неким, очекујући да му се тај неко ничице клања и извињава му се сваког дана за оно што јесте и није крив, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Тим ријечима је Ђурић прокоментарисао Куртијеву изјаву из Берлина да има три принципа за наставак дијалога, од којих је први да неће предсједника Србије Александра Вучића за преговарачким столом.

Ђурић је рекао да је парадокс када Тачи, Харадинај, Весељи покушaвају да са огромне моралне висине држе придике Србима ко за шта треба да се каје и ко коме треба да се извињава.

– Као да су они били часне сестре или милосрдни анђели за вријеме агресије и терористичке побуне на КиМ, па имају право да са висине некоме дијеле лекције. А, сви добро знају шта су радили – рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Указао је и да је проблем са ставовима приштинских политичара у томе што нико од њих не гледа у будућност, већ се свака њихова изјава односи на догађаје од прије 20 година, у покушају да се некоме налијепи етикета геноцидног, масовних убица, прогонитеља, без ријечи о будућности.

Додаје да они сматрају да пут у будућност треба да води преко прошлости тако што би Срби признали лажну, искључиву кривицу за све догађаје на КиМ, као да није на хиљаде Срба убијено и на стотине хиљада протјеране.

– Само са Србијом која клечи ничице, која се извињава и постиђена је пред моралним величинама Тачијем, Харадинајем, Весељијем, они хоће процес помирења – рекао је Ђурић.

То, додаје, показује да они процес помирења не желе, већ са само да Србији и српском народу стављају етикете, а да на радару немају програм за будућност, већ против дијалога.

– Они би да бирају ко ће да преговара, па им не ваља Вучић, јер неће да се извињава – примијетио је Ђурић.

Поновио је да Србија жели да укаже на реално стање на КиМ и да утре пут постизању компромиса, што значи да се у мјери којој је могуће уваже интереси обје стране, али да је вријеме показало да је наша рука остала да виси у ваздуху.

– Нећемо одустати од очувања мира и погледа у будућност. Вријеме ће показати да су они који мисле да се у будућност иде преко прошлости на погрешној, а они који су за помирење и уважавање, на правој страни историје – рекао је Ђурић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана