Малчански берберин правоснажно осуђен на доживотну робију

ГС
Foto: Агенције

НИШ - Апелациони суд у Нишу правоснажно је осудио на доживотну робију Нинослава Јовановића (48) из села Малча за отмицу и продужено кривично дјело силовања чија је жртва била дванаестогодишња дјевојчица.

На тај начин потврђена је пресуда Вишег суда у Нишу од 5. јануара ове године којом је серијском силоватељу дјеце изречена најтежа казна предвиђена Кривичним закоником Србије, пише Телеграф.

Казну доживотне робије први пут изречену од ступања на снагу новог Кривичног законика донијела је судија Вишег суда Тамара Савић.

"Оптужени Нинослав Јовановић из села Малча, крив је зато што је 20. децембра 2019. године способан да схвати значај својих дјела и управља својим поступцима, око 7.25 сати у насељу Брзи Брод у Нишу, обманом и пријетњом одвео малољетну дјевојчицу из Сувог Дола, у намјери да са њом има сексулане односе.

Он је „фиат пунтом" сустигао оштећену и позвао је да уђе у кола. Када му је она рекла да не смије, представио се као Бојан из Ниша и рекао да ради као електричар у њеној школи. Затражио је да му покаже гдје је школа и тако је обмануо и навео је да уђе у возило. Када је оштећена почела да му објашњава гдје се школа налази, казао јој је да ће јој показати краћи пут.

 

Када су кренули даље, казао јој је да је отета, да је њен отац украо дијамант од неке бабе из Нишке Бање и да она мора да буде са њим док њен отац не врати дијамант. Затим је, уз пријетње, довео до мјеста званог Малчанска петља, гдје је сишао са главног пута и зауставио возило", пише у пресуди.

Када је покушала да побјегне, ударио је и одсјекао јој је прамен косе.

"У једном тренутку ју је извео из возила и тада је дјевојчица покушала да му побјегне тако што је потрчала према колима, али је Јовановић сустигао, ударио је по глави и одсјекао јој прамен косе, затим је одвукао до колибе. До 29. 12. када је нађена, док је дјевојчицу је држао гладну, уморну, исцрпљену и говорио јој је да мора да настави, да не смије да стане.

Она је плакала и молила је да је пусти кући, јер се плашила, а он је ударао у главу и стомак и пријетио јој даће јој убити родитеље, што је оштећену плашило јер је вјеровала да то може да се догоди. Када би наилазили на људе, да не би тражила помоћ, говорио јој је да су они зли, да могу да их убију, да мора да трчи. Она се плашила мрака, звукова које је чула, а Јовановић јој је додатно плашио, сјекао јој је косу, скидао маље и говорио да ће јој убити родитеље", пише даље.

Тортура је трајала 29. 12. када је Јовановић побјегао, а дјевојчица пронађена.

"Суд за отмицу изриче казну од 11 година затвора, а за силовање доживотну робију, па му се изриче јединствена казна доживотне робије", казала је приликом објављивања пресуде судија Савић.

Образлажући одлуку да му се изрекне најтежа казна, судија Савић је нагласила да Јовановић представља трајну опасност за друштво.

"У завршној ријечи се извинио, рекао да се каје, али то суд није прихватио као искрено. Он је показао да боравак у затвору од 25 година није утицао на њега, по протеку кратког времена је понављао дјела. Из затвора је изашао децембра 2018. па је поново био на робији до марта 2019. године, али је дело поновио. Његово пуштање на слободу било би ризик по нову жртву, ово је једина казна која ће га спријечити да поново изврши исто дјело", казала је судија Савић.

Јовановић се налази у нишком КПЗ од 5. јануара 2019. године откако је ухапшен. Одлуком Вишег суда њему је продужен притвор. На правоснажну одлуку Јовановић има право изјављивања ванредних правних лекова али они не одлажу извршење казне.

С обзиром на то да је одлука правоснажна, он ће из притворске јединице, гдје је био релативно изолован, бити пребачен међу остале осуђенике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана