Макрон се обратио грађанима на српском

Танјуг
Макрон се обратио грађанима на српском

Београд - Француски предсједник Емануел Макрон поручио је вечерас у Београду, обраћајући се окупљеним грађанима на српском језику, да Француска никада неће заборавити шта дугује Србији из Великог рата.

“Француска вас воли као што сте ви волели њу”, рекао је Макрон, обраћајући се пред више хиљада грађана на Калемегдану испред Споменика захвалности Француској.

Он је истакао да Француска зна шта све дугује срчаној и мученичкој Србији из Великог рата, њеним војницима погинулим како би људи живјели у слободи.

“Никада неће заборавити жртвовање српског народа, крв српских кћери и синова проливену”, рекао је Макрон на српском језику.

Макрон је захвалио грађанима који су дошли у великом броју на Калемегдан.

“Хвала вам на изванредном дочеку. Тиме смо, знајте, дубоко дирнути. Показујете тиме да порука исписана на овом споменику још увек живи и сто година касније”, рекао је Макрон.

Вучић је рекао да француски предсједник Макрон успио да придобије срца грађана Србије и да је имао стрпљења да сатима слуша о проблемима који тиште ову земљу.

“И када сте раније чули речи који нису ишле у прилог нашег пријатељства то је зато што није увек ни из Француске долазило оно што смо желели. Јер ми од Француске желимо више, од других не очекујемо ништа”, истакао је Вучић.

У Београду је Споменик захвалности Француској подигнут 1930. године у знак пријатељства и узајамне помоћи Србије и Француске током Првог свјетског рата.

Тај споменик приказује скулптуру жене која је у снажном залету, што симболизује Француску која јуриша у помоћ Србији, а на његовом постаменту уклесано је “Волимо Француску, као што је она волела нас”.

На Споменику, чији је аутор Иван Мештровић, с источне стране симболично је уклесана жена - Сорбона која представља просветну помоћ српској омладини током и послије Првог свјетског рата.

Два предсједника претходно су положили вијенце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918 на Новом гробљу и одали почаст страдалима у Првом свјетском рату.

Двојица предсједника вијенце су положили уз звуке трубе репрезентативног оркестра гарде Војске Србије, који је извео пјесму “Тамо далеко”, преноси РТС.

На једном вијенцу је српска застава, на којој је пише “председник Републике Александар Вучић, јуначким прецима, поносни потомци”, а на другом француска застава са натписом “председник Републике Француске”.

Потом су, у Алеји великана положили цвијеће и одали пошту Милунки Савић, жени са највише одликовања у историји ратовања.

Милунка Савић учествовала је у Балканским ратовима током којих се представљала као мушкарац и носилац је бројних одликовања, између осталих, Легије части, Француског Ратног крста.

На Калемегдану је припремљен пригодан програм – глумац Мики Манојловић рецитовао је на српском и француском језику стихове Владислава Петковића Диса.

Обраћање предсједника Француске на српском језику можете погледати ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана