Маја Гојковић отворила изложбу о Николи Тесли у Хавани на Куби

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ХАВАНА- Потпредсједница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Хавани изложбу посвећену једном од најзначајнијих српских и свјетских научника "Енергија за будућност - Никола Тесла, развој хидроенергетике" и истакла да је посебно значајно што се изложба одржава у години обиљежавања 120 година од успостављања билатералних односа Србије и Кубе.

Велико ми је задовољство да у Хавани, престоници блиске и пријатељске Републике Кубе, отворим ову изложбу. Представљањем једне од најзначајнијих личности српског народа и светске науке, заједно дајемо допринос јачању нашег пријатељства?, истакла је Гојковић.

Министарка је нагласила да су Србија и Куба земље богатих историја и поносних људи, који изнад свега цијене слободу и патриотизам.

"Једном приликом Тесла је рекао "Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина". Ове речи најбоље осликавају његов космополитски дух, који ниједног тренутка није заборавио одакле је и где су му корени. Наша је срећа и нескривени понос да смо имали сународника који је обележио 20. век и препознатљив је у сваком углу планете", рекла је Гојковић.

Према њеним ријечима, организацијом ове изложбе, Министарство културе Републике Србије још једном даје допринос очувању сјећања на, по многима, највећег свјетског проналазача прошлог миленијума.

"Никола Тесла је глобални симбол науке и напретка и сигурна сам да нема бољег начина да Србију представимо Куби. Вечерашња изложба важна је карика у стварању наше заједничке будућности и јачању веза у области културе. Знајући да је управо култура најбољи начин за повезивање појединаца и заједница, ова изложба значајан је корак у проширењу наше културне сарадње и што већем представљању уметника и институција из Србије на Куби и обратно", поручила је Гојковић.           

Она је додала да је феномен Тесла неизоставни дио популарне културе 20. и 21. века.

"Његов лик и дело неисцрпна су инспирација у филмској, ликовној, стрип и другим уметностима. Бисте и споменици њему у част украшавају и испуњавају јавне просторе широм света. Захваљујући универзалном препознавању њиховог значаја, често се каже да се људи попут Николе Тесле рађају једном у хиљаду година. Такви великани исписали су најблиставије и најлепше странице људске историје. О томе сведочи и то што деценијама и вековима након свог физичког одласка, они са истим жаром подстичу људску машту и буде креативност. И то не било коју креативност, већ ону која стреми највишим врховима и за коју је оно што данас изгледа неизводљиво, сутрашња реалност", закључила је Маја Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана