Луковић: Безбедносна ситуација у Србији под контролом

Танјуг
Луковић: Безбедносна ситуација у Србији под контролом

БЕОГРАД- Генерал полиције и помоћник директора полиције за спeцијалне и посебне јединице Дејан Луковић изјавио је данас, поводом терористичког напада у Москви наком кога је појачано присуство полиције и војске на улицама Београда, да је безбједносна ситуација у Србији под контролом, истакавши да су 23. марта ангажоване све расположиве снаге како би безбједност у држави била на вишем нивоу и да би се грађани осјећали што безбједније.

"Ми смо 23. марта били код председника Србије на Савету за националну безбедност где смо добили конкретне инструкције за поступање у оваквим ситуацијама. На жалост, овај догађај у Москви је изазвао узнемирање грађана у Русији, Европи али и свету. Ми смо у складу са том ситуацијом предузели адекватне мере како би подигли ниво безбедности у Србији на један виши ниво", рекао је.

Како је навео, истог дана је ангажовано више од 1.300 људи како би се покрили сви већи тржни центри, шеталишта, биоскопи и сва мјеста гдје долази до већег окупљања људи како би се обезбиједила што већа сигурност грађана Србије.

Луковић је напоменуо да је по налогу предсједника Србије Александра Вучића такође ангажована и Војска Србије као и припадници БИА, који раде заједно са полицијом и прате ситуацију на терену.

Коментаришући ситуацију са ирегуларним миграцијама у Србији, Луковић је истакао да се 27. октобра прошле године на подручју Хоргоша догодило троструко убиство и рањавање два лица авганистанксе популације, након чега је министар унутрашњих послова Братислав Гашић истог дана наредио да се формира један штаб који је формиран на подручју ПУ Суботица.

"Тог дана с мо кренули са ангажовањем максималног броја људи, сва расположива средства, техника, све што смо имали укључили смо истог дана и кренули смо у обрачун са кријумчарима који најинтересантнији. Нама мигранти нису интересантна популација и ми као држава нисмо крајња дестинација тим мигрантима, али је проблем што су појединци злоупотребили наше поверење и кренули да раде неке ствари које превазилазе оквир нормалних граница", објаснио је он.

Генерал додаје да је 4. новембра формиран штаб и на подручју ПУ Пирот, 13. децембра на подручју ПУ Врање и 29. јануара ове године је формиран штаб у Малом Зворнику, напоменувши да је ситуација по питању ирегуларних миграција на територији Србије је под контролом.

Одговарајући на питање да ли се у новонасталим околностима послије терористичког напада у Москви другачије приступа дојавама о постављеним бомбама, Луковић је рекао да је свакако подигнут степен безбједности на виши ниво и да полиција поступа по свакој пријави.

"Током 2022. године је је било 3.429 прегледаних објеката од стране припадника МУП-а, то су специјализоване екипе са адекватном опремом које проверавају свако место по свакој пријави. У 2023. години тај број се попео на чак 5.349 објеката које смо ми прегледали, и ове године имамо до данашњег дана 20 лажних дојава", навео је генерал и додао да је ситуација под контролом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана