Лучић: Главна борба успешно завршена, сигуран сам у победу и у другом полувремену

Танјуг
Лучић: Главна борба успешно завршена, сигуран сам у победу и у другом полувремену

БЕОГРАД- Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је данас да ће усвајање жалбе „Телекома Србија“ на рјешење о забрани рада његове ћерке фирме „m:ts“ на Косову и Метохији (КиМ) овој компанији омогућити да настави да несметано ради на КиМ, али да је сада за очекивати да ће Приштина оспоравати аквизиције кабловских оператера које су рађене и спречавати ширење компаније.

- У јучерашњем решењу охрабрује упутство да мора да се поштује Бриселски споразум и делује ми да смо овај најтежи део решили, а то је да наша фирма тамо постоји и делује ми да ће и приштинска администрација поштовати Бриселски споразум и да се више неће десити овакав потез да се наша компанија потпуно избрише - рекао је он гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да дjелује да су овај круг и ова борба завршени, али да из рjешења и из тога што приштинска Комисија за заштиту конкуренције испитује кабловске оператере изгледа да ће сада фокус бити да се оспоре аквизиције кабловских оператера, али то ће, како је рекао, бити лакша борба сада када је она главна успешно завршена.

- Захваљујући Бриселском споразуму и свим нашим активностима успели смо да објаснимо какав би био ефекат кршења Бриселског споразума и гашења наше компаније, да би 30.000 људи остало без комуникације - нагласио је Лучић.

Истакао је да се борба сада сели на то да се дозволи даље ширење компаније, јер је „m:ts“, како је навео, осим аквизиције кабловских оператера, покренуо и још једну тачку која је писала у Бриселском споразуму, а никада није урађена, а то је тендер за трећу мобилну лиценцу.

Појаснио је да је „m:ts“  добио привремену лиценцу и привремени број базних станица у српском дијелу, а говорећи о томе шта би донела та трећа лиценца објаснио је да би донијела несметан рад „m:ts“  доо на територији цијелог Косова и Метохије, али и побољшање квалитета услуга.

-Наравно, приштинска администрација последњих 10 година то није урадила, зато што је потпуно јасно да би на том тендеру ми победили. Зато тамо постоје само два мобилна оператера - рекао је Лучић.

Указао је да се у рjешавање проблема укључила и међународна заједница и да је проблем ријешен и захваљујући њеном разумијевању и активностима.

- Ја сам на крају лично отишао лично у Приштину да свим битним амбасадорима на лицу места објасним какве би биле последице, јер су то ипак амбасадори који су имали комуникацију са приштинском администрацијом. Морам да кажем да смо, захваљујући том разумевању и притиску, који су пре свега америчка амбасада и ЕУ амбасадор урадили на приштинску администрацију, успели да решимо проблем - рекао је Лучић.

Навео је да одржано једно рочиште у случају у коме приштинска Комисија за заштиту конкуренције испутује аквизиције кабловаца и напоменуо да она оптужује „m:ts“  доо да је незаконито купио четири кабловска оператера, тј. да то није пријавила.

- Парадокс је велики зато што је по старом закону било прописано да ако купујете фирму која има мањи приход од три милиона евра годишње не морате то да пријавите. Занимљиво је да су они изменили закон због нас и избрисали те тачке, али они тумаче и тај закон да је требало да то пријавимо, да то није добар превод албанско-српски-енглески и некако пробају да некако натегну да смо ми прекршили закон - рекао је он.

Објаснио је да је овде ријеч о новчаној казни, као и да то не може да се мери са проблемом који је сада ријешен.

-Мислим да ћемо и то успешно решити, јер ми нисмо крили аквизиције, радили смо их и уписали смо се у њихов бизнис регистар као власници и поштовали смо тај закон. Сигурни смо да ће Европска комисија и у овом случају стати на нашу страну - поручио је Лучић.

Указао је да ће то бити дуг процес који може да потраје и годину, годину и по дана.

 -Очекујем да ћемо то завршити и брже и успешно, а то ће нам дати одскочну даску да се даље ширимо, јер ми имамо једног малог кабловског оператера у Грачаници кога хоћемо да купимо, али је стављен на стенд бај док се ово не реши - рекао је Лучић.

Истакао је да је потпуно сигуран да ће „m:ts“  побиједити и у овом другом полувремену и да ће ријешити проблем експанзије на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана