Лес: Основан страх грађана Србије од одмазде Русије

Танјуг
Foto: Архива/Агенције

БЕОГРАД- Професор Центра за геополитику Универзитета Кембриџ Тимоти Лес оцијењује да је основан страх грађана Србије од могуће одмазде Русије у случају увођења санкција тој земљи, али и нетрпељивост ка моћним земљама Запада од којих потиче притисак на Србију да се придружи санкцијама Русији.

У изјави за данашњи "Блиц", Лес каже да отуда не чуди опадање популарности ЕУ и што је први пут у историји недвосмислена већина грађана против уласка у ЕУ.

Он каже да саме акције ЕУ већ изазивају незадовољство народа према њој самој.

"Већина грађана Србије би радије остала неутрална у сукобу који укључује њихова два главна стратешка партнера. Нервозни су због могуће одмазде Русије, било у виду прекида снабдевања гасом или променом њене позиције према Косову, с обзиром на нови интерес Русије за прекрајање граница. Они, такође, не цене моћне чланице ЕУ, попут Немачке, које користе питање међународног чланства Косова како би извршиле притисак на Србију да санкционише Русију", упозорава Лес.

Он истиче да се пред грађане Србије поставља избор између двије ствари, од којих се не зна која је гора - или да повлачењем страних инвестиција остану празних новчаника или да не знају како ће се и по којим цијенама гријати на зиму.

Професор Тимоти Лес претпоставља да ће озлојеђеност достићи кризну тачку ако предсједник Србије Александар Вучић одлучи да је притисак превелик да би могао да се издржи, и попусти захтјевима ЕУ.

"Ипак, исход ове драме није сигуран. Друге државе, укључујући Француску и блиске суседе Србије, верују да ЕУ не може себи да приушти да отуђи Србију, посебно у контексту рата у Украјини, и те државе биће опрезне како не би испровоцирале било какве радикалне кораке на северу Косова. То поставља ограничење за јастребове чланице ЕУ", поручује Лес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана