Лавров: УН да реагује на понашање Приштине

Срна
Лавров: УН да реагује на понашање Приштине

Београд - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да понашање власти самопрглашеног Косова према руском припаднику УНМИК-а Михаилу Красношченкову ничим не може да буде оправдано, те да на покушаје Приштине да га лише пуномоћи или статуса треба да реагују представници УН.

Лавров је истакао да је шеф мисије УН на Косову и Метохији Захир Танин по том питању заузео принципијелан став и неће да охрабрује такво понашање Приштине. “Власти /самопроглашеног/ Косова су очигледно престале да се потчињују онима који су наводно њима руководили, а то су САД и ЕУ. Резултат тога је тужан, покровитељство косовских власти од стране Запада довело је до тога да све пролази некажњено, што је неприхватљиво”, рекао је Лавров који борави у посјети Токију, преноси “Спутњик”.

Руски министар је подсјетио да су власти самопроглашеног Косова многе своје обавезе прекршиле, додавши да међу њима, прије свега, мисли на формирање заједнице српских општина на коју се обавезали још прије четири године.

Лавров је истакао да је Приштина прекршила и Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН формирањем оружаних снага, али и многим другим акцијама, што показује колико је опасно затварати очи на сва та систематска и бројна кршења међународног права од једних или других учесника конфликтних ситуација.

“Русија ће инсистирати на примјени Резолуције 1244 која је условила све параметре рјешавња косовског проблема. Инсистираће на томе да резолуцију поштују сви играчи, као и да рјешење косовског проблема буде резултат процеса који је прихватљив и за Приштину и за Београд”, рекао је Лавров.

Припадници специјалне јединице полиције самопроглашеног Косова упали су у уторак, 28. маја, на сјевер Косова и Метохије у десетак оклопних возила, а Срби су поставили барикаде на путевима у Косовској Митровици и Зубином Потоку, након чега је дошло и до пуцњаве.

Више људи је повријеђено, укључујући тројицу полицајаца, једног новинара и два припадника УН, од којих је један Красношченков, који је затим хоспитализован и ослобођен, а други је Србин, који се и даље налази у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана