Лавров: Бесмислено говорити о столици самопроглашеног Косова у УН

Срна
Лавров: Бесмислено говорити о столици самопроглашеног Косова у УН

Београд - Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је бесмислено говорити о чланству самопроглашеног Косова у УН и да ће Резолуција 1244 која ову аутономну покрајину дефинише као дио Србије остати на снази све док Приштина и Београд не постигну договор.

"Може се говорити о столици Косова гдје хоћете, међутим, све док се не постигне договор који задовољава и Приштину и Београд, на снази је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН која признаје Аутономну Покрајину Косово и Метохију као дио Србије", навео је Лавров.


Шеф руске дипломатије рекао је за Бету да се Москва не противи приближавању Србије и региона ЕУ, али да сматра погрешном политику Брисела, који пред земље кандидате за чланство ставља избор — или Русија или Запад.

Уочи предстојеће посјете Србији, Лавров је истакао да је Запад погазио џентлменски договор о неширењу НАТО-а према границама Русије, а да сада у ту игру жели да увуче и Балкан.

Лавров је оцијенио да НАТО жели да увуче Балкан у процес приближавања војне инфраструктуре границама Русије.

"Након што се завршио Хладни рат, била су три таласа ширења, и са сваким се војна инфраструктура Алијансе све више приближавала руским границама. Сад у ту игру желе да увуку и Балкан, постављањем балканске државе пред избор - или сте са Западом или сте са Русијом", рекао је Лавров.

Он је указао да је исти такав избор требало да направи и Украјина, али је на крају дошло до слома друштва и државе.

"Све то је на крају довело до неуставног државног пуча, наглог повећања улоге екстремиста, укључујући неонацисте", додао је Лавров.

Шеф руске дипломатије истакао је да је Москва заинтересована за очување историјских, духовних, културних веза са пријатељима на Балкану, те да не одустаје од намјере да ријеши проблем имунитета својих сарадника у Хуманитарном центру у Нишу.

Лавров ће у сриједу и четвртак, 21. и 22. фебруара, боравити у Београду и разговарати са предсједником Србије Александром Вучићем, премијером Аном Брнабић, шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а предвиђени су и културни догађаји, посвећени обиљежавању 180 година руско-српских односа, као и посјета Храму Светог Саве.

Он је навео да ће теме разговора бити билатерални односи, са акцентом на међународна питања, ситуацију у Европи и на Балкану, те рјешавање косовског проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана