Лајчак: Без ЗСО нема напретка у нормализацији односа

Срна
Лајчак: Без ЗСО нема напретка у нормализацији односа

БЕОГРАД - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да се не може очекивати напредак у нормализацији односа ако нема помака у формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Лајчак је оцијенио да по питању формирања ЗСО тренутно нема никаквог напретка и напоменуо да све што је било договорено - мора да буде испуњено.

-Основно начело уговорног права јесте да је закључени уговор закон за уговорне стране, које су дужне испунити своје обавезе на начин одређен уговором и одговорне су за испуњење тих обавеза. То важи за обје стране. Према томе, ако нема напретка по питању ЗСО, тешко може да се очекује напредак у нормализацији односа -  рекао је Лајчак за "Косово онлајн".

Говорећи о проблему укидања динара на Косову и Метохији, Лајчак је навео да то што нема рјешења показује да нема добре воље да то питање буде ријешено.

-Атмосфера је тешка. Влада атмосфера неповјерења и конфронтације. У тој атмосфери тешко могу да се нормализују односи. Питања која су више техничке него политичке природе се рјешавају доста тешко -, оцијенио је Лајчак.

Он је рекао да је јако битно то што обје стране учествују у тражењу рјешења и да састанци, без обзира на то што за сада не доносе жељени резултат, имају сврху, јер постоје људи који немају приступ новцу, иако имају право да га добијају.

-За мене је човјек увијек на првом мјесту. Нису политичари већ људи на терену ти који треба да виде да је то што радимо добро за њих - рекао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана