Кустурица: Мокра Гора заслужила награду

Танјуг
Foto: Илустрација

МОКРА ГОРА - Емир Кустурица каже да је Мокра Гора заслужила признање за најбоље етно село туристичко село на свијету, јер је на том локалитету направљен дом у који долази много више људи него што је ико у почетку могао да замисли, а гдје су појединци и држава успјели да заокруже једну цјелину којој сада, како каже, треба додавати украсе.

На конференцији за новинаре уприличеној поводом награде, Кустурица, који је оснивач етно села, приметио је да је Мокра Гора један од ретких примера где су се појединци и држава удружили (када је обнављана Шарганска осмица и грађен Дрвенград),те констатовао да није било те корелације не би била данас оно што јесте. „Фикција и реланост су учинили оно што би један човјек врло тешко урадио, а Мокра Гора не би била оваква каква јесте да није било и проглашења парка природе", казао је Кустурица и додао да је данас Мокра Гора једина мјесна заједница у Србији која има затворен круг колектора и пречишћивача.

Подсјетио је да је 2004. године било 12 објеката на Мећавнику, а сада их има 65 на Мећавнику, да је изграђено скијалиште Ивер и да је све скоро инфрастукурно завршено у парку природе, а да се још планира изградња девет воденица на девет водопада. На брду Мећавник саградио је Дрвенград, јединствено архитектонско насеље које нуди бројне туристичке садржаје и аутентичне кулинарске специјалитете овог краја, те скијалиште Ивер са четири категорисане стазе захваљући коме је Мокра Гора постала и зимски туристички центар.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Жикица Несторовић казао је да је Мокра Гора покажала изузетан културно-туристички потенцијал, а признање је велики подстицај и успех за Туристичку организацију Ужице, Град Ужице и Србију за даље промовисање руралног туризма. „Мокра Гора је са разлогом проглашена за најбоље туристичко село на свету, јер пре свега негује културу, чува традицију и биодиверзитет, разноликости и пружа могућности за развој и одржавање зеленог туризма", навео је Несторовић.

Он је додао да својим географским положајем између најпознатијих турисичких дестинација западне Србије Мокра Гора пружа туриштички угодан смештај и боравак, дегустацију традиционалних производа и низ активности у природи, а мјесто је међународог фестивала, школе менадзмента, школе здравог живота и да је неизмеран понос што је и од свијета признато као врхунска туристичка дестинација у Србији. Несторовић је навео да је Министарство од 2016. до 2021. за инфрасруктурне пројекте у туристичкој регији Западна Србија уложило 811 милиона динара, а у Ужице 136 милиона динара, док је за пројекте промоције и едукације опредјељено 109 милиона динара.

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић рекла је да чињеница да Мокрогорци нису изненађени наградом потврђује колико су уложили у ову дестинаицју и колико су сигурни да је њен квалитет на свјетском нивоу. „Не само да нас позиционира додатно као туристичку дестинацију у читавом свијету, већ гради пут ка осталим селима која су свјесна своје љепоте, али нису нашла начин да буду и свјетски препозната", рекла је Лабовивх. Додала је да Мокра Гора треба да буде модел којим ће ићи и остала села у Србији на одржив начин. „Ово треба да нам свима скрене пажњу на богатства руралног туризма и верујемо да ће се повећати број туриста који ће тражити овај вид одмора", навела је директорка ТОС.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић казала је да је Мокра Гора извор и ризница културно историјских добара, те захвалила свима који су препознали њене потенцијале и допринели да буде проглашена „туристичким бисером". „Добра географска позиција, инфраструктура, велелепна природа, јединствена Шарганска осмица и Дрвенград, добронамерни мештани то је све основа, а награда је само ветар у леђа да се и даље развија и то не само Мокра Гора већ и остала ужичка села", закљичила је градоначелница.

Небојша Младеновић, координатор за угоститељство Музејско туристичког комплекса Шарганска осмица, навео је да је нагада стигла на битан датум, стогодишњицу од почетка изградње ове пруге. „Чувамо традицију, ове године обновљено је свих 22 тунела, пругом се превезе годишње 80.000 људи и посети је више од 300 хиљада туриста и то нам је ветар у леђа да будемо што бољи домаћини и идемо у корак са новим изазовима" , навео је Младеновић. Директорка Туристичке организације Ужице Данијела орђевих Арсић је рекала да је поносна што је Мокра Гора најбоље туристичко село свијета. „Надам се да ће Мокрогорци, село, Мећавник, Шарганска осмица са поносом носити следећи неколико деценија са поносом носити титулу најбољег туристичког села свијета", закључила орђевић Арсић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана