Куртијева одлука подијелила ЕУ и САД, Њемачка се нашла у средини

Агенције
Куртијева одлука подијелила ЕУ и САД, Њемачка се нашла у средини

Влада Ангеле Меркел одлуку Куртија да дјелимично укине таксу на робу из Србије посматра као први корак ка потпуном укидању те мјере, пише Газета експрес.

“Савезна влада ово види као први корак ка потпуном укидању стопостотне таксе које је Косово увело Србији и Босни и Херцеговини, а то остаје наш циљ”, истакао је портпарол њемачке владе за Газету експрес.

Званичници у Берлину су такође нагласили да је за Владу Косова веома важно да усагласи заједнички приступ, преноси “Косово онлајн”.

“По нашем мишљењу, за косовску владу је важно да се сложи око заједничког приступа”, закључио је портпарол њемачке владе.

Европска унија је поздравила одлуку Кутијеве владе да започне са дјелимичним укидањем таксе средином марта.

Међутим, одлука Куртијеве владе се није свидјела специјалном изасланику америчког предсједника Доналда Трампа за дијалог Косова и Србије Ричарду Гренелу.

Гренел је у поруци на свом званичном налогу на Твитеру поручио да САД нису сагласне са таквом одлуком, захтијевајући тренутно укидање таксе без наметања даљих услова.

Истакао је да Курти прави озбиљну грешку и да је тога свјестан косовски предсједник Хашим Тачи.

Ни Тачи данас није остао без реакција, а према његовим ријечима, тврдоглавост Куртија озбиљно нарушава односе са САД.

Такође, Демократски савез Косова је поручио да се такса укине одмах и безусловно.

Замјеник косовског премијера Авдулах Хоти нагласио је да његова странка неће бити влади која доводи у питање односе с Вашингтоном.

Премијер Косова Аљбин Курти синоћ је на конференцији за штампу саопштио да је Влада Косова коју води одлучила да у почетку укине таксу од 100 одсто на сировине које Косово увози из Србије.

Према његовим ријечима, таква одлука ће ступити на снагу 15. марта, а у међувремену, ако Србија заустави кампању против независности и уклони нецаринске баријере за Косово, такса ће у потпуности бити укинута 1. априла на период од три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана