Курти потврдио: Таксе се укидају

Танјуг
Курти потврдио: Таксе се укидају

Шефица канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова, изјавила је да очекује скоро укидање такси и да јој је то на недавном састанку потврдио и Аљбин Курти.

Апостолова је за РТК на српском језику рекла да реципрочне мјере које Приштина жели да уведе Србији не би требало да погоршају односе између Приштине и Београда, већ би морале да имају супротан ефекат - да отклоне препреке које постоје између двије стране.

Апостолова је у емисији “Разговор” на РТК2, која ће у цијелини бити емитована у четвртак, 27. фебруара, истакла да је од Куртија добила увјеравања да ће таксе бити укинуте, додајући да не зна детаље које се односе на увођење реципроцитета према Србији.

“Реципроцитет какав год био не би требало да погорша односе између Косова и Србије. Требало би да има позитиван ефекат, да уклони економске препреке Косова и Србије. Реципроцитет не би требало да буде метод међусобног кажњавања”, рекла је она.

Говорећи о могућности да ЕУ именује специјалног представника за дијалог Београда и Приштине, Апостолова каже да је логично да се једна особа бави тим комплексним процесом и буде у потпуности предана послу.

“Мислим да ће он покренути овај процес, систематизовати га и убрзати и надамо се да ће крајњи споразум бити постигнут, што је позитивна ствар у овом случају”, навела је шефица канцеларије Европске уније у Приштини.

Она додаје и да ЕУ и САД имају исти циљ, а то је нормализација односа између Београда и Приштине.

“Ово мора да се деси коначним споразумом који треба да буде потписан и одобрен од парламената обију страна. То је наш циљ, а како ћемо га постићи, па вјероватно паралелним путевима којима пружамо подшку томе и то је веома важно”, рекла је Апостолова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана