Курти неће са Српском листом

Срна
Курти неће са Српском листом

Приштина - Аљбин Курти, лидер покрета “Самоопредјељење” који је, према прелиминарним резултатима, освојио највише гласова на пријевременим парламентарним изборима на Косову и Метохији, рекао је да ће прве седмице у премијерској канцеларији почети разговоре са Србима са Косова, али не са Српском листом.

Он је за ТВ “Н1” изјавио да ће у коалицију укључити оне српске политичке странке које нису Српска листа, за коју каже да “није политичка партија, већ држава”.

Говорећи о дијалогу са Србијом, Курти је истакао да одмах након формирања Владе треба почети разговоре са Бриселом, односно са новоименованим високим представником за спољну политику и безбједност Ђузепом Борељом.

“Значи треба нам дијалог о дијалогу. Треба да дијалог припремимо добро, не можемо да имамо опет неуспјех у овом дијалогу, јер коштаће пуно. Такође, разматраћемо та 33 договора која смо имали од 2011-2017. године, шта је испуњено, шта није, какви су утицаји на живот људи на Косову и једном ћемо и почети дијалог са Србијом који мора да има добре принципе”, каже Курти.

Курти је изјавио да такса од 100 одсто није политика његове партије, већ да се у свим областима залаже за пун реципроцитет, који је, како истиче, “праведан принцип добрих сусједских односа”.

Он је додао да ће одмах почети консултације о формирању нове владе са Демократским савезом Косова.

Српска листа је на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији остварила апсолутну побједу у свих десет општина са већинским српским становништвом, освојивши 52.296 гласова или 6,69 одсто од укупног броја изашлих бирача, подаци су Централне изборне комисије, послије обрађених 98,15 одсто гласова.

Према овим подацима, радикални албански покрет Самоопредјељење Аљбина Куртија

освојио је 200.454 гласа или 25,54 одсто и побиједио у девет општина - Приштини, Урошевцу, Гњилану, Призрену, Ђенерал Јанковићу, Качанику, Косовској Каменици, Обилићу и Вучитрну.

Демократски савез Косова (ДСК) Исе Мустафе је са освојених 195.096 гласова или 24,86 одсто друга албанаска политичка партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана