Курти: Косово највећа демократија у региону

Танјуг
Foto: Архива

ВАШИНГТОН- Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, синоћ у разговору за Атлантски савјет, искористио је прилику да понови оптужбе против Србије, изнесе тврдње како на Западном Балкану постоји велики ризик од преливања сукоба из Украјине, да дешавања у тој земљи подсјећају на „патњу косовских Албанаца прије више од двије деценије" и поручио да предсједник Русије Владимир Путин не смије да се позива на Косово као изговор за „агресију на Украјину".

„НАТО је интервенисао на Косову због геноцида, који је добро документован и за шта постоје свједоци. Тога није било у Украјини", тврди Курти уз поруку да запад не смије да игнорише то што Србија има тијесне односе са Русијом, посебно чињеницу да се није прикључила санкцијама.

Изнио је и тврдње да се у Београду одржавају сваки други дан проруске демонстрације, на којима се могу видјети и чланови владе, односно високи функционери СПС-а.

Курти је скренуо пажњу да је Приштина поднијела захтјев за чланство у Савјет Европе, да наставља пут ка НАТО чланству преко Програма партнерство за мир, и да очекује визну либерализацију са ЕУ.

„Ми смо најдемократскија земља на Западном Балкану. Србија није демократија, већ ауторитарна држава, а чињеница је да се аутократе подржавају. То угрожава дугорочни мир у региону. Зато Косово треба да добије већу економску помоћ, чланство у ЕУ и НАТО", сматра Курти.

На питање везано за земље које нису признале независност Косова, а чланице су НАТО, каже да не треба питање приступања Приштине да везују за Србију, јер је она против НАТО и не жели да се прикључи.

Када је ријеч о Берлинском процесу каже да подржава стварање заједничког тржишта, али да то изискује само једну ствар, а то је да Србија призна документа са Косова.

"Постоје земље које признају наша документа а не нашу државу, тако да је то могуће. Предсједник Србије то може, али неће", казао је он.

Упитан за „Отворени Балкан" Курти је рекао да за тако нешто треба да све земље буду „отворене", а Србија, каже, није отворена према Косову.

„Србија је отворена за Русију и Кину, и жели да и други то буду. Зато смо скептични према „Отвореном Балкану". Та иницијатива је отворена за све што је Србија жели", рекао је он.

Говорећи о споразумима у оквиру дијалога Београда и Приштине и Зајединици српских општина, подсјетио је да је тај договор постигнут у августу 2015, али, како каже, није прошао „тест" уставног суда у Приштини.

„Претходно српска страна је одобрила да може споразум о ЗСО бити разматран пред Уставним судом. Такође Ахтисаријев план не дозвољава етничке ентитете. Поред тога, само Београд протестује због неуспостављања ЗСО, а то не чине Срби на Косову", тврди Курти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана