Курти: Београд ЗСО користи као оружје против Косова

Танјуг
Курти: Београд ЗСО користи као оружје против Косова

ПРИШТИНА - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти оцијенио је данас да је нелогично зашто је Београд чекао да он дође на власт да би се формирала Заједница српских општина када се зна колики је он противник тога, тврдећи и да Београд ЗСО користи као оружје портив Косова.

Курти је на сједници косовске скупштине рекао да је ЗСО требало применити када је договор потписан, 2013. или 2014. године, са "онима који су га потписали", пренијела је "Коха".

"Србија је чекала да ја постанем премијер и да спроведем формирање ЗСО, када се зна мој став. Дакле, чекали су највећег противника ЗСО да је формира. Чак и са политичке и логичке тачке гледишта, потпуно је нереално. Да им је ЗСО приоритет, они би то спровели са онима који су га потписали. Веома је јасно да они не желе ЗСО, већ да користе то као оружје против Косова", тврди Курти.

Према Куртијевим ријечима, "Београд поставља дјетињасти захтјев у вези са ЗСО".

"Београд нам то ради, поставља дјетињасти захтјев, не слутећи шта ће се десити ако се ово прво примени у Србији. У дијалогу не само да сам тражио да будемо равноправни, да Косово буде једнака страна, а не субјект. Истовремено сам овим приступом задржао равноправност јер сам рекао да сваки захтјев мора имати форму принципа", истакао је Курти.

Курти је, такође, рекао и да Приштина не може да третира амбасадоре Квинте као да су косовски министри.

Амбасадори Квинте су, претходно, затражили од Приштине да одложи ванредне изборе у четири општине на сјеверу КиМ заказане за 18. децембар (Звечан, Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана