Кризни штаб Србије: Враћамо меру коју смо имали током ванредног стања

Г.С.
Кризни штаб Србије: Враћамо меру коју смо имали током ванредног стања

БЕОГРАД - Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је договор да мјере не буду уведене за територију цијеле Србије, већ за поједине градове и општине.

"Уколико буде било потребе онда ћемо и у другим локалним самуправама увести варнедну ситуацију", рекла је она.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је разговарано о многим питањима и проблемима, а прије све у Београду.

"Разговарали смо о томе да ли треба да се вратимо на оно где смо били у марту и априлу, мере за читаву територију Србије", појаснила је Брнабић.

Уводи се потпуна забрана јавног окупљања више од 10 људи у Београду у свим просторима, затвореним и отвореним.

"Враћамо и меру коју смо имали током ванредног стања, а то је ограничење броја људи затвореним просторима", рекла је она.

У свим објектима у главном граду потребно је да буде истакнуто колико људи може да уђе у тај објекат, а то је једна особа на 4 метра квадратна.

Трећа мјера за Београд је ограничење радног времена од сутра па убудуће за објекте од 21 до 06 ујутру.

"То не стоји само за угоститељске објекте, већ и за продавнице, тржне центре и све друге објекте. Што се тиче отворених башти и објеката ту ће бити од 23 сата до 06 ујутру", рекла је Брнабић.

"То су мере за Београд и видећемо како ћемо даље, мењаћемо ако буде потребно у складу са бројевима", нагласила је Брнабић.

Бранбићева је рекла да ћемо сигурно скупо платити због протеста који су одржани, а људи су се вјероватно заразили.

"Надаћемо се да ће мере које смо претходно увели, а то је обавезно ношење маски да ће почети да даје резултате", казала је она.

Како је казала, политика је сада иза нас, завршени су избори.

"Хајде да се фокусирамо на борбу против ковида, сигурна сам да ћемо победити. Али ова борба се завршити неће док не буде вакцине", закључила је она.

Као велики проблем, премијерка је навела да је питање како у септембру организовати одржавање наставе у школама.

Брнабћева је рекла да мисли да је предсједник Србије 100 одсто у праву, те да је уведена потпуна забрана кретања, имали бисмо резултете.

"За то је потребно да се уведе ванредно стање за територију целе Србије. Срећом имамо мањи број локалних самоуправа где немамо поблем, од оних где имамо", казала је Брнабићева.

Она је одлуку Кризног штаба прокоментарисала тако да оне локалне самоуправе у којима је ситуација нормална, људи треба што више да живе нормално, јер ће ова стуација дуго трајати.

Према њеним ријечима, и сама је направила грешку и није пазила.

"Што се тиче полицијског часа, сигурно је то најефикасније. Хтели смо да пробамо и због привреде и грађана да направимо неки међукорак, можда то неће дати резултате. Ако не, град Београд ће бити близ пуцања", навела је Брнабићева.

Она је напоменула да ниједна казна за неношење маске није написана и додала да ће ношење маски потати норамлност.

"Трећи разлог је ако идемо на комплетне забране, наши људи ће се навићи да је то једини начин, а ово ће сигрно трајти дуже од наредних годину дана. Ми морамо да научимо да радимо и живимо заједно некако, у каквој-таквој реалности", закључила је она.

Брнабићева је најавила да ће бити отворена нова лабораторија у Нишу.

Директог Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић је рекао да трећина болесника која се јавља у ту установу мора хитно на болничко лијечење и коришћење кисеоника.

"То је разлог зашто су нам тренутни болнички капацитети тренутно максимално растегнути", напоменуо је он.

Како је упозорио, ако се будемо понашали као да короне више нема, бићемо у проблему и нећемо иамти гдје да ставимо.

"У плану су отварање ковид болнице у Чачку и Шапцу, ако се попуне капацитети у Београду, мораћемо те болеснике да шаљем на лечење у Чачак и Шабац", поручио је он.

Подсетимо, пресједник Србије је у понедјељак изјавио да је у Београду алармантно јер се преко 80 одсто заражених коронавирусом налази управо у главном граду. Изјавио је да ће највјероватније бити уведен поново полицијски час у Београду, али је такође и нагласио да ће послушати ријеч стручњака, односно чланова Кризног штаба, подсјећа Б92.

Поменути штаб, то јест његови чланови, мишљења су да би најприје требало покушати са још рестриктивнијим мерама ћу борби против коронавируса, а да је враћање полицијског часа у Београду крајња мјера.

Због могућности увођења полицијског часа почели су протести у понедјељак увече, али и у уторак. Међутим, они су прерасли у укобе с полицијом, паљење контенера, разбијање државне имовине...

Претходне је у Београду, а касније и у 19 других општина уведена ванредна ситуација.

Иначе, број прегледа у ковид амбулантама у Беоргаду само током јучерашњег дана био је 3.096, кажу за Тањуг у Министарству здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана