Крим поручио Србији: Не одуговлачите

Б92
Крим поручио Србији: Не одуговлачите

БЕОГРАД - Србија не би требало да одуговлачи са признавањем Крима као дела Русије, изјавио шеф комитета за народну дипломатију и међународне односе кримског парламента.

Према речима Јурија Гемпеља, признавање Крима као дела Руске Федерације отворило би нове перспективе у развоју руско-српских односа, пренео је Спутњик.

"Србија има шансу да уђе у историју као прва европска земља која је кренула путем правде и признала вољу Кримљана. Србија не би требало да одуговлачи са тим питањем", нагласио је он.

Гемпељ, који борави у Србији у оквиру кримске делегације, рекао је да се до сада сусрео са многим представницима српске власти, те је оценио да је таква сарадња важна како би се додатно учврстили руско-српски односи.

Подсетимо, Крим је постао руски регион после референдума одржаног у марту 2014. године, на којем се огромна веćина грађана Крима и Севастопоља изјаснила за уједињење са Русијом.

За уједињење гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

Украјина, међутим, то полуострво сматра својом привремено окупираном територијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана