Косовски Врховни суд одлучио: Броје се гласови из дијаспоре

Агенције
Косовски Врховни суд одлучио: Броје се гласови из дијаспоре

Београд - Косовски Врховни суд је и у другостепеном поступку одлучио у корист захтјева покрета Самоопредјељење.

Суд је одлучио да се око 5.000 гласова дијаспоре послатих на вријеме, а пристиглих након рока предвиђено за ту врсту гласања, ипак укључе у бројање и постану дио коначног резултата избора, пренио Коссев писање Кохе.

Покрет Самоопредјељење се против одлуке Изборног панела за жалбе и представке жалио Врховном суду два пута, а жалба је двапут прихваћена.

И док је након прве одлуке Врховног суда ИПЖП поново одлучио да одбаци захтјев ЛВВ који се онда по други пут обратио Врховном суду, након данашње, друге одлуке, став Врховног суда је обавезујући за ЦИК.

По доношењу одлуке Врховног суда да спорних 4.639 гласова ипак треба пребројати, огласило је и покрет Самоопредјељење уз оцјену да је Врховни суд “потврдио право наших сународника и утабао пут за наставак бројања гласова који су дошли из дијаспоре”.

Затражили су да се ЦИК што прије састане и отпочне процес верификације и бројања ових гласова.

Самоопредељење је негодовало због одлуке ИПЖП да не дозволи гласање спорних 4.639 гласова послатих у предвиђеном року, али чија је достава каснила због техничких проблема.

Неки гласови каснили су чак и због банкрота авиокомпаније Адриа која је отказала више летова за Приштину у том периоду, што је ситуација на коју гласачи нису могли да утичу, једно је од образложења Самоопредјљење зашто би гласови послати у предвиђеном року, али чија је достава каснила, ипак требало да буду урачунати у коначне резултате избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана