Косовска Митровица: Хапшења на бирачком мјесту

Танјуг
Косовска Митровица: Хапшења на бирачком мјесту

На бирачком мјесту у школи “Свети Сава” у сјеверном дијелу Косовске Митровице притворена су два службена лица због злоупотребе службеног положаја.

У саопштењу косовског тужилаштва се наводи да су национална изборна координаторка, државни тужилац Љаура Пуља и главни тужилац основног тужилаштва у Митровици, Шућри Сула преузели све потребне радње “притварањем осумњичених и спровођењем процедуралних провјера”.

Државни тужилац Љаура Пуља добила је информацију да су два повјереника дозволили да гласају супротно правилима ЦИК-а од стране предсједавајућег и бирачког мјеста и службеника идентификације на бирачком мјесту школа “Свети Сава”, наведено је у саопштењу.

Према изворима приштинске телевизије КТВ, притворени су У. Ж. и Т. В..

Представник организације која прати изборе на Косову и Метохији Демократија на делу (ДнД) Душан Радаковић изјавио је да није било разлога за данашње привођење два члана бирачког одбора у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у Основној школи “Свети Сава”, јер, каже, нема елемената кривичног дјела.

Члановима бирачког одбора који су приведени, У. Ж. и Т. В, према посљедњим информацијама одређено је полицијско задржавање од 48 часова, иако је претходно било одређено 24 сата, изјавио је Радаковић.

“Цео бирачки одбор и уједно и остали Албанци сложили су се да жена може да гласа и ипак јој то није било дозвољено. Мислим да је ту само нека употреба силе, или шта већ да се покаже”, рекао је Радаковић Тањугу.

Како је рекао, јутрос у 8.59 сати у учионици на бирачком мјесту 12Д, у Основној школи “Свети Сава”, албански представник је пријавио да је жена гласала са косовским екстрактом - изводом из књиге рођених, на коме нема слике.

“Жена је то показала зато што није понела косовску личну карту. Онда је извадила српску личну карту, да се види да је то она. Албанска партија је пријавила то као кривично дело, како је гласала са српском личном картом и пријавила ЦИК-у, који је контактирао тужилаштво, а које је послало полицијску патролу и овде су приведене две особе, председавајући бирачком одбору У. Ж. и контролор реда Т. В.”, казао је Радакововић.

Додао је да је то тражила странка Демократски савез Косова.

Каже да је то послједња вијест коју има, као и да су приведени дали изјаву судији и да се сада чека одлука да ли ће се бранити са слободе или ће бити кривично гоњени.

Радаковић истиче да је цио бирачки одбор прихватио да жена гласа, јер је то косовски екстракт, односно извод рођених, као и да је то законски, пошто је исти матични број грађана на косовској личној карти и у том екстракту.

Радаковић је додао да Демократија на дијелу има више од 3.000 људи који прате изборе на КиМ.

Пећ: Мушкарац умро након што је гласао

На гласачком месту у Основној школи “Џемаиљ Када” у Пећи, једна особа је преминула одмах након гласања, објавио је ТВ Дукађини.

Преминуо је Х.Ф. стар 68 година.Иако је један лјекар који је дошао да гласа покушао да му помогне, Х.Ф. је преминуо на лицу мјеста.

У регионалној болници у Пећи је констатована смрт која је наступила као послједица срчаног удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана