Кошарац: Шаровић трчи да буде Изетбеговићев избор

Срна
Кошарац: Шаровић трчи да буде Изетбеговићев избор

Бањалука - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је вечерас да предсједник СДС-а Мирко Шаровић трчи да буде избор лидера СДА Бакира Изетбеговића и улази у матрицу која омогућава да Бошњаци бирају Србе на заједничком нивоу.

“Ми то нећемо дозволити. Србе на заједничком нивоу ће бирати грађани Републике Српске у складу са Уставом и законом. То је наша политика”, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шаровић жели да буде наставак политике која ће негирати ставове институција Српске као што је радио у претходних четири-пет година.

“Шаровић није поштовао ставове Народне скупштине Републике Српске у којој је јавно рекао да њени ставови за њега нису обавезујући. Ми нисмо претјерано оптерећени структуром власти на заједничком нивоу, већ смо посвећени томе да очувамо и јачамо Српску. Нас искључиво интересује уставни капацитет Српске на заједничком нивоу и не дозвољавамо да било ко прекраја вољу бирача и грађана Републике Српске”, рекао је Кошарац за РТРС.

Он је појаснио да су данас на политичкој сцени присутни утицај дијела међународне заједнице, врло релаксирани Бакир Изетбеговић који жели да то користи и “подобни Мирко Шаровић, Драган Мектић и други који желе да буду у функцији политике и интереса дијела међународне заједнице чији је циљ да минимизира вољу грађана Српске”.

“Ми се боримо за вољу грађана Српске који су у изборном процесу рекли шта мисле о политичарима и политикама. Дали су недвосмислену и супериорну подршку Милораду Додику и његовим политикама и видљиво је да то неко жели да помножи са нулом. Шаровић се ових дана додворавао, користио различите дезинформације и лажи и причао о капитулацији /СНСД-а/. Он може да прича о капитулацији само кад погледа себе у огледалу”, нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Шаровић замјеник предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату који је донио програм рада за 2019. годину у којем је јасно наглашено да су НАТО интеграције приоритетан спољнополитички циљ.

“Зашто то не објасни јавности? А онда када ми, на основу аката које је усвојила Народна скупштина Српске кажемо да нисмо за НАТО интеграције и да не подржавамо да БиХ буде чланица НАТО-а, али јесмо за сарадњу, Шаровић излази са готово идентичним квалификацијама какве имају америчка Амбасада, неке друге политичке структуре и Жељко Комшић”, каже Кошарац.

Говорећи о тврдњама СДС-а да члан три принципа за формирање власти на нивоу БиХ које су потписали СНСД, ХДЗ и СДА представља отворен пут ка НАТО-у, Кошарац је истакао да би представници те странке требало неколико пута да га прочитају прије него што изађу у јавност.

“Врло су јасно наглашене ингеренције Српске и свих других нивоа власти. Ако се пажљиво чита текст споразума и преамбула врло је видљиво да се од интеграционих процеса наводи само Европска унија. Наш став у погледу НАТО интеграција је потпуно јасан - да не идемо ни милиметар испред онога што ради Србија”, рекао је Кошарац.

Закон о одбрани, подсјетио је он, усвојен је у вријеме када су у власти били СДС и ПДП, а у њему су јасно дефинисане НАТО интеграције и да се омогућава сарадња БиХ и НАТО-а.

“Ми јесмо за сарадњу. Са НАТО-ом сарађује и Србија и ми желимо да пратимо тај правац. У члану три се нигдје не помиње Годишњи акциони план јер смо рекли да нећемо дозволити да тај план буде достављен у Брисел”, истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да СДС на матрици неких западних земаља, потпомогнути онима који желе да профитирају као што је Комшић, покушава да нађе оквир да остане у власти.

“Они желе да буду допуна политикама које би негирале уставни капацитет Српске и изборну вољу њених грађана. У томе предњачи Шаровић, који се нуди свакоме у Сарајеву како би остао у власти”, нагласио је Кошарац.

Он је оцијенио да је нови сазив Савјета министара могао да буде конституисан одмах након избора Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, али је кочницу чинила бошњачка структура.

“Она је условљавала формирање власти и наводила непостојеће разлоге с циљем да добије на времену, али је ту било и потеза који су у спрези са дијелом међународне заједнице и дио бошњачке потребе да се у Савјету министара задрже подобни Срби који су своју политику водили у интересу Федерације БиХ и политичког Сарајева, а не у интересу Српске из које долазе. Ту прије свих мислим на СДС и ПДП”, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, изборни побједници код Бошњака, Срба и Хрвата су без утицаја странаца потписали изјаву о партнерству, која би требала бити матрица будућег политичког дјеловања свих политичких субјеката који буду побједници на изборима.

Говорећи о оптужбама које функционери СДС-а, предвођени Шаровићем износе у вези са пожаром у бившој фабрици “Енергоинвест-РАОП” у Источном Сарајеву, Кошарац је истакао да треба препустити надлежним органима да утврде шта се десило.

“Такву невољу не треба користити у политичке сврхе, а СДС има најмање права да говори о томе. Шаровићу би било паметније да ћути јер сваки пут када говори о привреди града Источно Сарајево људи евоцирају успомене на његово дјеловање и организоване пљачке које су се догодиле у том периоду”, каже Кошарац.

Он је додао да лажи којима се користе Шаровић и екипа око њега говоре да желе да скрену пажњу на себе.

“Њих треба игнорисати као што су грађани игнорисали њихове политике. Грађани Источног Сарајева препознају Шаровићеву политику. У мјесту у којем је рођен и живи на власти је СНСД. То довољно говори о његовом кредибилитету, иако се труди да се наметне као политичар новог лица. Грађани га нису заборавили и он нема право да прича о овоме”, поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана