Кон: Вакцинација мора бити обавезна за здравствене раднике

Танјуг
Кон: Вакцинација мора бити обавезна за здравствене раднике

БЕОГРАД - Доктор Предраг Кон, члан Кризног штаба за сузбијање короња вируса, указао је јутрос да веома битно да одређене категорије људи, прије свега здравствени радници и старији суграђани, обавезно буду вакцинисани.

“Оно што је најважније да се врати тежиште и пажња на невакцинисане. Када је реч о лекарима који свакодневно раде са пацијентима, то није само питање личне одлуке већ и етичко питање. Ако је неко свакодневно у контакту са великим бројем људи, онда постоји и велика могућност да уколико није вакцинисан ненамерно зарази већи број људи”, рекао је др Кон у интервјуу за ТВ Прва.

Он је констатовао да корона вирус неће нестати, већ ће опстати и мијењаће се и том смислу је вакцинација интервентна мјера у домену заштите јавног здравља, а етички принципи чувања јавног здравља су понекада у сукобу са општим принципима, рекао је др Кон.

“Често помињем пример Обреновца. Када је била поплава у Обреновцу грађанима је био забрањен повратак кућама све док није извршена санација. У том случају је слобода кретања суспендована због здравља људи. Исто је и са корона вирусом. Имамо сутуацију да неко ко није вакцинисан може ненамерно да контаминира већи број људи, мислим на професије које обављају ту врсту посла, као нпр. здравствени радници. Када је јавно здравље у питању, када је оно угрожено, онда ту нема дискусије”, рекао је Кон.

Он је предочио да ће се одлука о давању треће дозе вакцине доносити заједно са изабраним љекаром.

“Грађани који буду примали трећу дозу вакцине требало би да приме тзв. РНК вакцину јер је та вакцина прошла најтемељнија истраживања у свету и пружа највећу заштиту од заражавања. То је вакцина компанија Пфизер/БионТецх. Ипак, одлуку о трећој дози грађани ће доносити са својим изабраним лекаром”, рекао је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана