Кон: Увести рестриктивније мjере, ситуација ванредна

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД - Медицински део Кризног штаба става је да треба увести рестриктивније мjере како би се смањили контакти, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон, који је и члан Кризног штаба, рекао је за РТС да је приједлог да се скрати радно вријеме, као и да на 10 дана буде отворено само оно што је, каже, витално и есенцијално.

Он је рекао да је медицински део Кризног штаба имао консултације са премијерком Аном Брнабић и да је инсистирано на спровођењу онога што су предложили. Каже и да је тражено да буду забрањена јавна окупљања више од петоро људи, што би спријечило масовно заражавање.

"Од прошле седнице није дошло до побољшања ситуације. Нека стабилизација се види, али на готово катастрофалном нивоу и то свакако није побољшање", рекао је Кон.

 Додаје да до побољшања није дошло ни када је у питању број вакцинисаних, који би, истиче, требао да буде најмање 10 пута више.

"Вакцинација се дешава, из дана у дан се вакцинише један број људи, али је то више него недовољно", нагласио је Кон и додао да је тренутна епидемиолошка ситуација ванредна, а повремено и катастрофална.

Кон поручује да је скептичан да ће предложене мјере бити усвојене, али изражава очекивања да ће поступно почети да се уводе ковид пропуснице.

"У болницама тренутно имамо највећи број оних у тешком стању. Ситуација је таква да нема места и да се чека сатима", рекао је Кон.

Он је навео и да је број умрлих од последица ковида далеко већи од регистрованог, што је, каже, посљедица различитих начина праћења. Кон је истакао да се престало са поштовањем мјера.

 "Прошле године у ово доба схватило се да није време за славља, али тренутно не изгледа да ће поново бити тако", каже Кон. Наглашава да ће тек најмасовније да се заражавају млађи од 30 година, међу којима је доста невакцинисаних.

"Посебно то важи за младе старости од 12 до 18 година. Формира се нека врста вршњачке солидарности што је потпуно наопака ствар. Ствара се утисак да је кул бити невакцинисан", поручује Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана