Кон: Постоји могућност увођенја обавезне вакцинације

Танјуг
Кон: Постоји могућност увођенја обавезне вакцинације

БЕОГРАД - Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијанје вируса корона Предраг Кон изјавио је данас да по закону постоји могућност прописиванја обавезне вакцинације за одрасле.

"Оно што је законски омогућено, то је да буде или обавезна или препоручена у ванредној ситуацији, каква је оваква једна епидемија", рекао је Кон за Н1.

Он је нагласио да не може да улази у то шта о томе каже Устав и додао да он лично није за обавезну вакцинацију свих, као и да мисли да то није неопходно.

"Али јесам за обавезујућу вакцинацију оних који то из моралних разлога морају да ураде због професије коју обавлјају", рекао је Кон, поминјући здравствене раднике.

На питанје шта се може очекивати када дјеца крену у школу од 1. септембра, Кон је рекао да је Агенција за лијекове и медицинска средства јасно рекла да је вакцина безбједна за узраст од 12 до 17 година.

"Шта се сад очекује? Да неколицина нас каже да је (вакцинација) обавезна, па да избију протести на улицама?", рекао је епидемиолог.

Додао је и да ако неко неће да вакцинише дијете, онда "једноставно треба да пристане на неке ствари које ће бити другачије за нјега", али је рекао да не може да појасни како би то изгледало.

Говорећи о растућим бројевима заражених, Кон је казао да су 92 од 290 нових случајева вируса корона 27. јула забилјежени у Београду.

"Могу да вам кажем да је то око 35 на сто хилјада у Београду за неделју дана, а за целу Србију то је негде 21... Јасно се види да је Београд одскочио и да је у Београду ситуација најманје двоструко гора од просека у Србији", рекао је он.

Упитан о могућности даванја треће дозе вакцине, Кон је рекао да ће о томе бити ријечи сутра на сједници Кризног штаба.

"Сутра ћемо добити објашнјенје. Национални комитет је изашао у јавност с препоруком да то треба за све који су старији од 70 година, који имају ослаблјен имунитет, за поједине хроничне болеснике", рекао је Кон.

Кон је рекао да је видио захтјев за одобренје одржаванја традиционалног фестивала у Гучи.

"Све што је било организовано на Егзиту, обећава се да ће исто бити организовано у Гучи - то значи да ће моћи да пристутвују једино они који су вакцинисани, тестирани или прележали коронавирус", рекао је он.

Посјетиоци би морали да имају потврду да би ушли на фестивал, што је обећанје организатора.

Кон је казао да су на Егзиту те мјере биле већином поштоване, али да је ипак било неких случајева заражаванја.

Свакоме мора да се каже да ако оде на такав скуп, није потпуно заштићен и да постоји ризик, рекао је Кон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана