Кон: Број новозаражених узнемирујући,ПЦР тест за улазак у Србију

Танјуг
Кон: Број новозаражених узнемирујући,ПЦР тест за улазак у Србију

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас да је број новозаражених у земљи узнемирујући и да је сутрашњи састанак Кризног штаба непходан како би се утврдиле даље мјере у борби са корона вирусом, наводећи да је извесно уводење обавезних ПЦР тестова за све који улазе у Србију.

Сутра у девет цасова одржаће се ванредна сједница Кризног штаба за борби против корона вируса, а Кон за Дневник ТВ Пинк каже да је главни повод повећање броја новозаражених.

"Број новозаражених је узнемирујући и мораћемо сутра да се састанемо и поразговарамо о свему. Јасно је да мере могу бити само рестриктивније, а такође и контрола исто мора да се појача, не због санкција грађана, већ да би се ангажовао сваки део сваке институције и установе", рекао је он.

Истиче да, ако се успјело у томе да се у школама формира добар надзорни систем, тако да нема веће трансмисије, онда је то изводљиво и за остале.

Нагласио је да је важно да се сви укљуце у бробу против новог корона вируса и поштују мјере и препоруке.

"Даље рестрикције се не смеју искључивати, и то није немогуће, али још нису у опцији", рекао је др Кон.

Уводење обавезних ПЦР тестова за све оне који улазе у Србију је извијесно и овог пута, каже Кон, неће бити изузетака.

"То већ постоји као мера само треба да почне да се примењује за све. Биће како за наше држављање, тако и за странце. Ту морамо да пооштирмо надзор и контролу на границама", истакао је Кон.

Упитан о евентуланим радикалнијим мјерама за Београд , гдје је највећи број заражених, Кон каже да Београд јесте један од градова који имају озбиљнију ситуацију са новозараженима, али да још нема потребе да буду озбиљније.

"Дефинитивно број новозаражених расте свуда по Србији, не само Београду, Крагујевац и Ваљево су такође ризични. Једино где се цини да је релативно стабилно је Војводина, мада и ту постаје несигурно", каже Кон.

Наводи да је стање у болницама за сада стабилно, али да је важно и да се што дуже сачувају нон-ковид болнице и да се не деси да поново прелазе у ковид систем, јер то може да има нежељене посљедице.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана