Командант Бондстила се огласио о могућем затварању базе

Танјуг
Командант Бондстила се огласио о могућем затварању базе

Приштина - Командант америчке војне базе Бондстил на Косову пуковник Рој Макарег је говорио за Тањуг поводом навода да би војска САД могла да се повуче.

Та опција се појавила у медијима, наводно “због одбијања власти у Приштини да укину таксе на робу из Србије и БиХ”.

Макарег је изјавио за Тањуг да се “такве одлуке доносе на политичком нивоу”.

“Америчка амбасада (у Приштини) веома је јасно истакла нашу националну позицију. Ми, као КФОР, остајемо привржени нашој мисији одређеној Резолуцијом 1244 Савјета безбједности Уједињених нација”, казао је Макарег.

Командант КФОР Мултинационалне борбене групе Исток такође је прокоментарисао и наводе да би Бондстил могао да буде затворен и да би умјесто њега могла да буде изграђена нова база на сјеверу Косова. 

“На сјеверу Косова већ постоји база КФОР, Камп Нотинг хил, и не постоји план за изградњу нове”, поручио је Макарег.

Приштински лист “Коха диторе” у петак је пренио саопштење америчке амбасаде у Приштини у којем је наведено да су САД потврдиле подршку КФОР и присуству америчких трупа у војној бази Бондстил на Косову.

“Политика САД је да још увијек подржава КФОР и присуство америчких војника у бази Бондстил, који одржава сигурно окружење и слободу кретања на Косову. Као и свуда у свијету, овај и други распореди америчких трупа подлијежу редовној контроли”, наводи се у саопштењу.

Приштински медији спекулисали су претходно да би наредна мјера САД могла да буде повлачење америчких снага у саставу КФОР које се налазе у војној бази Бондстил, а због одбијања Приштине да поступи по захтевима Вашингтона за суспензију сто одсто увећаних такси на робу из Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана