Ко су вође навијача у Србији: “Ко контролише трибину, контролише и криминалне послове”

Prva.rs
Ко су вође навијача у Србији: “Ко контролише трибину, контролише и криминалне послове”

Чини се да је најопасније занимање бити вођа навијача.

Посљедњи убијени вођа Партизанових навијача Љубомир Марковић Кића у навијачким круговима био је - веома цијењен, о чему свједоче бројне читуље.

Али ко су вође навијача у Србији, и зашто тако често завршавају изрешетани на улици?

Само једно у низу. Тако би се могло описати убиство Љубомира Марковића Киће, посљедњег убијеног вође навијача Партизана. Од када је изашао из затвора Марковић није хтио да се прикључи ниједној навијачкој фракцији које су формирале друге вође. Прича се да је хтио да формира своју навијачку групу, у чему је имао подршку и других битних људи на јужној трибини.

“Ко контролише трибину он контролише и друге криминалне послове као што је трговина наркотицима, као што је обезбеђење многих клубова, били смо сведоци не тако давно обрачуна ко ће контролисати ноћне клубове по Београду”, каже новинар Вук З. Цвијић.

Прије Марковића, у Београду су убијене још неке вође навијача. 2015 у Раковици је убијен Александар Јоксић Јокса, вођа групе Јанг бојс. Годину дана касније у Железнику је убијен Ален Костић Куби, вођа Забрањених.

Тако је на јужној трибини формирана навијачка група Јањичари, која је и назив добила јер се састоји углавном од бивших навијача других клубова. Вођа ове навијачке групе такође је убијен.

Као мотив убиства Александра Станковића, Салета Мутавог, како су га звали, у јавности се наводио сукоб око трговине кокаином. Наводно је у тим пословима Станковић дошао у сукоб с припадницима Шкаљарског криминалног клана, који важе за највеће продавце кокаина на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана