Ко је човјек који ће морати да буде у блиском контакту са Србијом?

Agencije
Ко је човјек који ће морати да буде у блиском контакту са Србијом?

Од 1. децембра ЕУ проширењем ће се бавити Оливер Вархељи, мађарски представник у ЕУ. Али, ко је човјек који ће морати да буде близак и са Србијом?

Подсјетимо, Вархељи је коначно добио зелено свјетло Европског парламента, након што је посланицима морао да достави одговоре на додатна питања, будући да није задовољио у првом кругу саслушања. Њега је подржао Спољнополитички одбор ЕП, тако да се очекује да комплетна нова Европска комисија ступи на дужност 1. децембра.

Насљеднику Јоханеса Хана који је до сада обављао ту фунцкују, предстоји тежак периоду у коме је сама ЕУ "подијељена" када је ријеч о унутрашњој реформи и проширењу, и суочена са питањима да ли тај процес треба да иде одвојено или паралелно, како ће он изгледати, пише беогрдски лист "Блиц" и наводи да би Србији могло да иде на руку то што је будући комесар Мађар, чија се земља снажно залаже за проширење Уније на Западни Балкан.

О Оливеру Вархељу се доста говорило у претходном периоду, тим пре што је први кандидат из Мађарске такође за ову функцију Ласло Трочањи одбијен због сукоба интереса.

Будући комесар за проширење је искусни дипломата који са ЕУ и у вези са њом ради готово читав радни вијек. Међутим, како пишу мађарски медији, у исто вријеме је лојалан Виктору Орбану и његовој влади. И то је оно што му је у старту закочило лаган пролаз у Европском парламенту.

"Нећу бити везан, нити под утицајем било које изјаве или позиције било ког премијера било које земље или било ког представника било које владе", морао је да напише Вархељи у једном од одговора на додатна посланичка питања.

Вархељија су мађарски медији описивали, како даље пише "Блиц", као дипломату који не тежи договорима, већ само потпуној побједи. Са друге стране, они који га познају, за њега сматрају да је био компетентан и добро припремљен професионалац који је имао јасан поглед на то како ствари функционишу у Бриселу.

Такође, о њему се прије двије године спекулисало као о могућем кандидату за мађарског министра спољних послова, као и да он не би био лош избор, тим пре што мађарска влада има не тако пријатељске односе са Бриселом, за разлику од њега који годинама ради при ЕУ.

Вархељи је, иначе, стални представника Мађарске при ЕУ, који се протеклих 25 година бави политиком Уније у Европској комисији и у разним министарствима, а такође је радио и на приступању Мађарске ЕУ.

Студирао је европско право у Данској, а стекао је и диплому права на Универзитету у Сегедину. Од 1995. је у јавним службама, најприје као приправник у Министарству индустрије и трговине, и то у Канцеларији за европске послове. Убрзо након тога постаје одговоран за координацију и усклађивање са ЕУ.

У Брисел први пут одлази 2001. године, и то двије године пре него што се Мађарска прикључила ЕУ, када је постављен за правног савјетника мађарске мисије у ЕУ. Три године, до 2006. године је био шеф правне службе сталног представништва Мађарске при ЕУ, након чега се враћа у Будимпешту водећи одсјек за право ЕУ у Министарству правде.

Ипак, 2008. године је поново послат у Брисел, гдје је радио у Европској комисији, па се понова накратко враћа у Мађарску, да би 2015. године био постављен за првог човјека у мађарској канцеларији у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана