Кисић: Високе температуре нису убиле вирус, то се неће ни догодити

Г.С.
Кисић: Високе температуре нису убиле вирус, то се неће ни догодити

Замјеница директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се није очекивало да ће се вирус корона овако понашати у љетном периоду.

Она је гостујући на РТС казала да Ковид-19 никада није ни престао да циркулише у Србији, те да се није догодило да високе темепратуре убију вирус и да се то неће ни догодити.

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се вирус не преноси тако што ћете случајно проћи поред некога и навела је да је потребан одређени временски период да будете близу неке особе и да нико не носи маску. Зато је, каже, важно да се поштују мјере и види се да их велики број грађана поштује и понаша се савјесно.

“Не знамо како ће вирус да се понаша индивидуално у нашем огранизму. Треба сви да се понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе и да имамо ризик од компликација”, рекла је.

Истиче да вирус свакодненво показује да је ту. Ако се сви буду понашали као претходних дана, ускоро ће се видјети резултати, рекла је.

Подручје највише жаришне активности вируса је у Новом Пазару, Тутину, Београду Врању..., навела је Дарија Кисић Тепавчевић. Каже да је Београд највећи град с највећом густином смјештаја.

“Први циљ је, и сви жељно ишчекујемо дан када ћемо да кажемо да више немамо ниједан смртни исход”, рекла је Кисић Тепавачевић и нагласила да мјере морају да дају резулатате и да од сваког од нас зависи какви ће ти резултати бити.

Поштовање мјера је апсолутно ефикасно и спасава животе. То није 'само'. То је нешто што је изузетно ефикасно. Савремени човек би можда желео чаробни штапић, али морамо сви да се потрудимо”, указала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је мала вјероватноћа да ће вирус нестати сам од себе и да даљи развој ситуације искључиво зависи од самих људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана