Кисић: Торлак ће наредних година производити вакцину

Танјуг
Кисић: Торлак ће наредних година производити вакцину

БЕОГРАД- Министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да ће у наредним годинама у Институ Торлак бити произведена вакцина против корона вируса, али да у међувремену треба да се искористе доступне вакцине како би се дошло што прије до колективног имунитета.

Кисић Тепавчевић је то рекла у Скупштини одговарајући на излагање народне посланице Марине Рагуш која је захвалила актуелној власти што је Торлак поново стављен у погон и навела да се још није вакцинисала, јер чека вакцину која ће бити произведена у том Институту.

„Сигурно је да ћемо у наредним годинама бити спремни да произведемо вакцину, јер имамо знања, капацитета и подршку државе, али у међувремену је потребно да делујемо брзо и да се сви што пре вакцинишемо, јер једино брзом реакцијом и вакцинацијом можемо доћи до колективног имунитета“, казала је Кисић Тепавчевић.

Оцијенила је да је препознавање Србије од стране водећих произвођача вакцина против ковид-19 као земље гдје могу да се пакују њихове вакцине показатељ повјерења у капацитете Института „Торлак“.

„Препознати смо од стране тренутно водећих произвођача када је у питању ковид 19 управо као земља где прво може да се препакује њихова вакцина. То је велико поверење тих земаља, које је засновано не само на пријатељским односима, већ и на капацитетима нашег Торлака да може да уради тако софистициран процес“, казала је Кисић Тепавчевић.

Приметила је да многи процес паковања и етикетирања доживљавају као нешто што је услужно, као да је ријеч о паковању неке друге робе.

„За то је итекако потребна технологија и обученост кадрова коју имамо, као и чињеница да ће Влада Србије надаље итекако да улаже у Инситут Торлак“, навела је министарка.

Додаје да то све охрабрује, јер је јасно да је земља која је способна да произведе вакцину, земља која ће и у наредном временском периоду сигурно имати предности у односу на друге.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана