Кисић: На једног зараженог пет до 10 особа које носе вирус, а не знају

Танјуг
Кисић: На једног зараженог пет до 10 особа које носе вирус, а не знају

БЕОГРАД - Процјењује се да у свијету на једну особу код које је потврђен вирус корона иде пет до 10 особа које у себи носе вирус, а да не знају, изјавила је замјеница директота Института "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић.

Зато се, указала је, и пропагира примјена општих превентивних мјера, односно сви се морамо понашати као потенцијални носиоци инфекције.

Кисић је истакла да од почетка епидемије, информације показују да у највећем броју случајева постоје или благи облици клиничког испољавања болести или је ријеч о асимптоматским случајевима.

Према њеним ријечима, групе код којих је највећи ризик да дође до компликација, уколико се инфицирају, јесу старије особе и они с различитим хроничним обољењима и имуно-дефицијентним стањим.

"Али, нико није заштићен. Све особе које немају имунитет, а дошле су у контакт с особом која има вирус, могу да се инфицирају, а ток болести је непредвидив", упозорила је Кисић.

Она је напоменула да су у највећем ризику од оболијевања радно активно становништво и млађе одрасле особе, које и имају највећи интензитет контаката, с већим бројем људима, а без примјене мјера.

"Узор треба да нам буду наши најстарији саграђани, који су свјесни да су у највећем ризику и најсавесније се понашају", рекла је Кисић.

Она је додала да се и школарци савјесно и одговорно понашају, јер се у школама ради о спорадичним случајевима заразе, односно није било значајнијег преношења вируса у школској средини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана