Капетана Драгана након неправедног затвора чека изолација у Србији

Срна
Капетана Драгана након неправедног затвора чека изолација у Србији

БЕОГРАД - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац изјавио је Срни да је све што је било испланирано у вези са доласком Драгана Васиљковића, познатијег као Капетан Драган у Србију, након што сутра напусти затвор у Хрватској, пореметила ситуација условљена вирусом корона, те да ће он вјероватно бити обухваћен мјерама као и сви остали српски држављани који се враћају из иностранства.

 

"Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио цијелу казну. Он је издржао 13,5 година колико му је и пресуђено. Није имао срећу да изађе након двије трећине и сада опет иде у изолацију и то је потпуно извјесно. Не знамо гдје ће и колико дана ће то бити. Вјероватно до 28 дана", рекао је Штрбац.

 

Он је навео да га бројни Васиљковићеви саборци и пријатељи зову за информацију о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у овим околностима неизводиво.

 

"Све ограничава и мјера ванредног стања. Ништа од тога неће бити за сада, али биће времена за све када прође и када се изборимо са овим вирусом", рекао је Штрбац.

 

Он је навео да, иако Васиљковић сутра напушта затворску ћелију, још постоје неки поступци у његовом случају.

 

 "То је тужба пред Уставним судом Хрватске, гдје се покушава оспорити ова пресуда коју је он већ одлежао. Ако се одбије та тужба, постоји још један правни лијек, а то је тужба на Европском суду за људска права гдје се може доказивати да су му прекршена права гарантована Конвенцијом о људским правима", рекао је Штрбац.

 

Он је додао да је ту и поступак пред УН. "Када је он изручен, онда је адвокатски тим поднио тај захтјев. О њему још није одлучивано, а требало би једног дана да се одлучи позитивно или негативно", рекао је Штрбац.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана