Капетан Драган активираће фонд за помоћ осуђеним Србима

Танјуг
Капетан Драган активираће фонд за помоћ осуђеним Србима

БЕОГРАД - Драган Васиљковић познатији као капетан Драган каже да намјерава да поново активира Фонд капетан Драган, који ће, како каже, првенствено радити за бројне Србе који се налазе по затворима широм Хрватске, али не само за њих.

- Стаћемо  у одбрану Срба у Хрватској, али и на Косову и Метохији, Црној Гори и у целој дијаспори, јер се доста Срба, без икаквих доказа, само на основу хрватских бесмислених и фингираних потерница хапси широм света и изручује Хрватској - рекао је Васиљковић који је након више од 13 година проведених у притвору и затвору у Хрватској, у интервјуу Танјугу говорио о процесу који је иза њега, плановима за будућност и поручује да је све што је до сада радио - била само увертира.

Он је указао да на овом плану ради пуних пет година и да је до сада пронашао 63 Србина, осуђена у Хрватској без икаквих доказа, на основу лажних изјава хрватских свједока.

Према његовим ријечима, тренутно је у току поступак екстрадиције једног Србина из Шведске у Хрватску, који, како тврди Васиљковић, може очекивати да му се догоди исто што се догодило и њему, да буде осуђен без икаких доказа на вишегодишњу робију.

- Добра страна свега што се мени догодило је то да нема више никакве дилеме да је то што раде Хрвати – злочин, а да су Срби жртве - сигуран је Васиљковић.

Пошто је исцрпио сва правна средства на локалном нивоу, најавио је да ће са својим адвокатима покренути поступке против Хрватске пред Европским судом за људска права у Стразбуру, Комитетом Уједињених Нација, а можда, и пред Међународним кривични судом у Хагу.

Васиљковић Хрвате види као србомрзце, а неке од њих као кукавице, који зла према Србима пасивно посматрају.

Има како каже међутим и храбрих људи и наводи примјер једног чувара у затвору који је га је, када је доживио срчани удар, каже, мимо свих безбедносних процедура, одвезао у болницу, где су му уградили стент.

Каже да је по изласку из затвора, довежен до границе коју је прешао пјешке.

Вријеме проводи у изолацији у складу са мјером за повратнике из иностранства, и каже да савладава нове технологије које је пропустио током скоро 14 година проведених у притвори и у затвору.

Грађанима је шаљиво поручио да се, ако им сада тешко пада сједење у кући, сјете њега који је био посљедних десет мјесеци у самици.

Сматра да ће моћи да путује по Европи и поред мјере забране уласка у земље ЕУ од 20 година, коју му је одредила Хрватска приликом протјеривања из земље, након изласка из затвора.

- Моји адвокати су то проверили и ја могу да путујем у Европу и најављујем да идем у Холандију, а отићићу и у Шведску и Швајцарску чим се ово стање оконча - каже он.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана