Канцеларија за Косово и Метохију: Ни у теорији Приштина не може да тужи Београд за геноцид

Срна
Канцеларија за Косово и Метохију: Ни у теорији Приштина не може да тужи Београд за геноцид

БЕОГРАД - Могућност тужбе за наводни геноцид којом политичари у Приштини поново пријете Србији постоји само у њиховим узаврелим главама, јер у правном смислу таква опција не постоји чак ни у теорији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Помоћник директора Канцеларије Игор Поповић истакао је да је у историји међународног права незабиљежено да једна територија, што Косово и Метохија де факто јесте, тужи властиту државу.

- Провокација, да ће крајем следеће године такозвано Косово поднету тужбу против сопствене државе, само је неуспешна куповина времена, јер и у Приштини знају да је такав научно-фантастични сценарио немогућ и у правном смислу ништаван - навео је Поповић.

Он је додао да такозвано Косово, као територија под протекторатом међународне заједнице, по резолуцији Савјета безбједности УН 1244, није, нити може бити субјект међународног права, а ако Приштина што прије прихвати реалност могућност за наставак дијалога и проналажење компромиса биће извеснија.

Поповић је оцијенио да, бавећи се оваквим бесмислицама, политичари из Приштине показују да немају јасну и реалну политику, нити вољу да граде политику мира, већ само раде на распламсавању сепаратистичких и екстремистичких страсти.

Према његовим ријечима, снага аргумената и међународног права је на страни Београда и стога је узалудно што Приштина бије унапред изгубљене битке.

-Сигурно је да постоји кориснији начин за трошење новца, као што је куповина вакцина и рад на имунизацији становништва, уместо квази правничких битки које су осуђене на пропаст - навео је Поповић.

Портпарол владе привремених приштинских институција Розафа Кељменди изјавила је да Приштина планира да покрене тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, али не ове, већ до краја сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана