Борислав Каменов, имунолог: Омикрон је другачији, али не значи да је патогенији

Срна
Борислав Каменов, имунолог: Омикрон је другачији, али не значи да је патогенији

БЕОГРАД - Имунолог Борислав Каменов изјавио је данас да не треба извлачити закључак да је омикрон сој корона вируса патогенији од других сојева јер има 15 мутација на спајк протеину.

 “Ако се људи мање разбољевају, ако не добијају теже клиничке слике, ако вакцинисани имају добар имунитет на претходну конформацију, онда то значи да је вирус ослабио, а не да је ојачао. Он јесте различит, али не смемо да изведемо закључак да је због тога патогенији”, навео је Каменов за Тањуг ТВ.

Поводом забринутости да вакцине неће бити довољно ефикасне против новог соја, Каменов је рекао да је питање како ће вирус ући у ћелије, ако се спајк протеин толико промијенио јер, како је нагласио, ћелије се нису промијениле.

“Не знамо колико је опасан. Ми знамо да има неких 15 мутација на спајк протеину, што је протеин који је одговоран за улазак у ћелију и који препознаје наше рецепторе. Ако има 15 мутација, ако се променила конформација тог вируса,тог спајк протеина који је одговоран за улазак, можда он мање улази у наше ћелије. То не знамо”, рекао је Каменов и нагласио да су за то потребне научне анализе и испитивања.

Како је додао, то што је спајк протеин другачији код новог соја “може да значи да је он гори, али и да је мање агресиван”.

Указао је и на значај јачања имунитета и узимања витамина Д у борби против корона вируса.

“Витамин Д зауставља олују”, рекао је Каменов.

Каменов је рекао и да су проблем велика, а не мала окупљања људи.

Како је објаснио, на великим окупљањима један оболио може да зарази неколико десетина или стотина људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана