Како су се обогатили браћа Харадинај? VIDEO

telegraf.rs
Како су се обогатили браћа Харадинај? VIDEO

РИМ - “Бесконачни рат” је италијански документарни филм чије је премијерно приказивање било 2008. године, управо када је Косово прогласило једнострану независност, а бави се темом етничког чишћења које спроведено над Србима, посљедицама НАТО интервенција на подручју КиМ од њиховог уласка на ту територију, па у наредних девет година, а аутор Рикардо Иакона испитује између осталог и утицај и богатство породице Харадинај које је вртоглаво расло послије 1999. године.

Наиме, у филму се од 51. минута приказује замак Рамуша Харадинаја који је сазидан у његовом родном селу, Дечанима, а на питање одакле је дошао новац за то, нема одговора.

“Фамилија Харадинај зарадила је гомилу новца од краја рата до данас. Погледајте кућу коју је саградио Рамуш Харадинај у свом родном селу. Чини се да је милион евра потрошено на зидање приватног замка. Цифра која досеже звијезде у мјесту гдје је просјечна плата једва 100 евра”, констатовао је новинар.

Међутим, Даут Харадинај је за италијанску телевизију тврдио да су они били богата породица још од периода прије рата.

“У долини Дукађин смо били једна од економски најјачих породица. Имали смо земље, пашњаке и на стотине животиња, оваца, крава, коња и више кућа”, тврдио је он тада.

Ипак, становници Дечана тврде другачије.

“Породица Харадинај је прије рата имала један мали дућан. У Дечанима се сви познајемо и добро знамо ко је богат, а ко не”, рекао је брат Сабахате Толај, полицајке која је водила истрагу против Рамуша Харадинаја, а која је убијена од стране његовог бившег тјелохранитеља.

Браћа Харадинај нису се зауставили само на овој некретнини. Наиме, они посједују и вилу која се налази у Приштини.

Ова “супервила”, како је назива италијански новинар, снимана је кришом из једне од сусједних кућа за потребе овог документарца, јер, како је рекао аутор, у супротном би тјелохранитељи одмах истрчали уколико би их видјели са камером.

Рамиз Мурићи, стриц Весела Мурићија, главног свједока оптужбе у процесу против Даута Харадинаја, тврди да му није познат начин на који је породица Харадинај дошла до новца, али је послије рата на Косову завладао период праве анархије, па су се тада многе фамилије обогатиле на овој територији.

На питање да ли мисли на дрогу, одговорио је потврдно.

“Косово је стратешка зона за шверц дроге и проституције”, рекао је он.

Даут Харадинај био је оптужен за отмицу четири Албанца, припадника Руговине војске ФАРК. Њих четворица су пронађени мртви у једном бунару. Истрага је утврдила да су били стријељани.

“Тачно је да сам био осуђен, али моја казна је истекла и сада сам слободан човјек. Пуштен сам раније ако обећам да нећу причати о томе”, објаснио је Харадинај новинару.

Према ријечима свједока, он је био присутан у тренутку отмице, као и у тренутку премлаћивања војника ФАРК-а. Према ријечима свједока, био је одсутан само у тренутку када су убијени и бачени у бунар.

“У Италији се за ово ризикује доживотна робија. На ослобођеном Косову прошао је са пет година затвора, послије чега се одмах вратио да се бави политиком”, рекао је Рамиз Мурићи и нагласио да је проблем управо у томе што НАТО и УН нису разоткрили групе које су праве мафијашке организације.

Ипак, за многе злочини који се браћи Харадинај стављају на терет, истраге никад нису покретане. Разлог је углавном страх, јер се људи плаше да причају о томе.

“Плаше се да ће њихово мишљење доћи до ушију оних којих не би требало, па ће због тога испаштати”, рекао је један од полицајаца на питање због чега се људи плаше.

Говорећи о Рамушу Харадинају, бившем премијеру привремених приштинских институција, полицајац објашњава како је он често “сам рјешавао проблеме”, преноси “Телеграф.рс“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана