Хуманитарне организације на Косову: Јовићима донирана мљекара-сирница, Костићима купатило

Срна
Foto: Срна

НОВО БРДО - Чланови хуманитарних организација "Активисти са терена" и "Косовско Поморавље" обезбиједили су комплетан материјал и санитарије за опремање купатила породици Костић, као и грађевински материјал за мљекару-сирницу породици Јовић из засеока Манута у селу Зебинце код Новог Брда, након писања Срне о њиховом животу на линији раздвајања са сусједним албанским селима.

Србољуб Костић (77) ускоро ће се први пут у животу окупати у свом купатилу пошто су му "Активисти са терена" допремили комплетан материјал и санитарије за опремање купатила о којем, каже он, све више машта како залази у дубоку старост.

"Нико нам неће веровати да је ово прва помоћ коју смо добили ја и мој син, који ће се за неки дан оженити, а свима је познато да нам је украдено десетак крава, да су нам `сместили` наводну болест крупне стоке и из штале отерали 28 музних крава без цента надокнаде", говори кроз сузе Костић.

Он истиче, да није зло вријеме дошло њему и његовој породици, не би му ни требала помоћ, већ би он давао и помагао капом и шаком, као што је то чинио док "србомрсци и криминалци нису завладали".

Уз захвалност игуману манастира Драганац Илариону, уз чији благослов је допремљена помоћ, Костић наводи да је десетинама пута и у српску и у косовску општину Ново Брдо подносио захтјеве за надокнаду за украдене краве, али је увијек добијао одговор "мораш поднијети нови захтјев", што га је натјерало да повјерује да је неко његових 38 крава уновчио.

"Немаш коме да се жалиш јер је очигледно, као што је то и полиција утврдила, да криминалци и лопови заједно раде са људима на власти у тој нашој општини", прича Костић и поручује да га ни крађе ни пријетње ни уцјене неће натјерати да стави таблу са натписом "имање на продају", а посебно сада "када зна да има људи великог срца".

Петочланој породици Синише Јовића, који са двоје дјеце деветогодишњом Марином и осмогодишњим Михајлом живе у потпуној изолацији, на "грудобрану" према сусједним албанским селима, "Косовско Поморавље" допремило је комплетан грађевински материјал за градњу мљекаре-сирнице пошто Јовићи живе од сточарства, продаје млијека и млијечних производа.

"Има људи који су ме у посљедњих недељу дана непрестано звали и нудили помоћ. Свима сам рекао довољно је да дођете да проговорим и чујем живу српску реч", каже Јовић, који као и Костићи понавља да су и његови захтјеви за надокнаду украдене четири краве "завршили у фијоци", а пријаве полицијској станици одбијене уз образложење да сам мора показати прстом на оне који су му краве украли.

Он наводи да косовска полиција, умјесто да покрене истрагу и пронађе лопове, непрестано долази и упозорава га да на својих 12 музних крава будно мотри, што га наводи на сумњу да су управо "припадници Косовске полицијске службе у садејству с лоповима и криминалцима".

Руководилац "Активиста са терена" Мирјана Симијоновић истиче за Срну да су Костићи и Јовићи жртве криминалаца и људи који мисле о профитирању на рачун преосталих Срба.

"Покренули смо акцију да, ако ништа друго, стигнемо до сваке породице и видимо шта то морамо урадити да опстанак заживи, да прекинемо праксу да у име ових наших горштака и њихове деце други подносе захтеве и на њихово име узимају помоћ милионима вредну", каже она, набрајајући десетине и десетине породица на чија су имена подигнути пакети грађевинског материјала.

Предсједник Хуманитарне организације "Косовско Поморавље" Никола Васић наводи да је одмах по сазнању за Јовиће "покренуо дијаспору и људе хуманисте".

"Нисмо знали за Јовиће, али сад са поносом могу рећи да ће им наша дијаспора уз наше посредовање допремити све што им је потребно да отворе млекару-сирницу из које ће преко наше организације на домаће и страно тржиште под мотом `купуј домаће` пласирати своје производе", наглашава Васић.

Он напомиње да у дијаспори нема Србина који није спреман да помогне, али треба их анимирати и представити реалну слику живота српског народа на Косову и Метохији, посебно у брдско-планинском дијелу Новог Брда и Косовске Каменице.

Васић је у име Јовића и Костића изразио захвалност људима великог срца који су показали хуманост и који "у души пате због страдања српства по Косову и Метохији".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана