Још једна гробница у Батајници?

Танјуг
Још једна гробница у Батајници?

Београд - Тужилаштво за ратне злочине Србије наложило нова испитивања на локалитету у Батајници гдје је раније нађена масовна гробница косовских Албанаца.

Тужилаштво за ратне злочине Србије донијело је данас наредбу да се изврше нова испитивања на локалитету у Батајници у близини масовне гробнице у којој су раније нађена групно сахрањена тијела око 900 косовских Албанаца.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић прецизирао је у изјави за Танјуг да се наредбом о увиђају налаже претрага рејона на простору Стрелиште, на коме су ископавани посмртни остаци 2001. и 2002. године.

"Реч о локацији где је у време ових ископавања био шатор за обдукцију непосредно уз локацију масовне гробнице где је пронађено 900 косовских Албанаца", рекао је Вукчевић.

Тужилаштво је дошло до неких података да би на том мјесту могла да се налази још једна масовна гробница, па је одлучило да почну нова ископавања.

У Србији је до сада, према подацима Фонда за хуманитарно право, ексхумирано скоро 900 тијела косовских Албанаца, током рата несталих на територији под контролом српских снага.

До 2002. године, око 744 тијела је нађено у масовној гробници на полигону Министарства унутрашњих послова у Батајници, 70 у Петровом Селу и 84 у језеру Перућац.

Око 45 тијела, за која се претпоставља да су косовски Албанци ексхумирано је у каменолому Рудница код Рашке.

Хашки Трибунал је крајем јануара ове године правоснажно осудио пензионисаног генерала МУП-а Србије Властимира Ђорђевића на 18 година затвора због прогона и других злочина над Албанцима на Косову 1999.

Пресудом је утврђено да је Ђорђевић одговоран за протјеривање стотина хиљада косовских Албанаца, и за убиство и премештање тијела најмање 724 албанска цивила у масовне гробнице у Батајници, Петровом Селу код Кладова и код језера Перућац у околини Бајине Баште. За злочине над Албанцима 1999. године Трибунал је на вишегодишње казне затвора осудио тадашњег потпредсједника Владе СРЈ Николу Шаиновића, војне и полицијске генерале Небојшу Павковића, Владимира Лазаревића, Драгољуба Ојданића и Сретена Лукића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана