Још једна Албанка оскрнавила српску светињу

Agencije
Још једна Албанка оскрнавила српску светињу

Пјевачица албанског поријекла са швајцарским држављанством, Албана Азизи, згрозила је јавност када је обнажена снимила спот у Цркви Светог Николе у Новом Брду код Приштине.

Крајем октобра, а поводом снимања свог новог спота, у храм је стигла Албанка рођена у Берну у Швајцарској, студира стоматологију и музику на конзерваторијуму, а одлучила је да се обнажи баш у овој православној светињи, и то након што је храм током цијеле године био изложен разним нападима.

Противно свим законима, без дозволе Српске православне цркве и Срба који чине већину у Новом Брду, албанске власти су новцем који је издвојила њемачка амбасада из Приштине започеле радове на обнови црквеног комплекса.

Кад су их окончали, у јуну, објавили су да је ријеч о католичкој цркви и покушали да је присвоје, иако се недалеко одатле налази католичка црква коју је користило становништво средњовековног Новог Брда.

Како преносе медији у Србији, пјевачица Азизи није чак ни затражила дозволу за снимање експлицитних сцена, већ је то учинила самоиницијативно, без икаквих питања, пред очима Срба који живе у Новом Брду. Још интересантније је да Радио-телевизија Косова овај спорни спот емитује у ударним терминима, па се поставља питање због чега тамошња власт не реагује ако овај храм присваја.

Сличну ствар учинила је прије пет година и њена колегиница, такође Албанка, Ера Истрефи у Храму Христа Спаса у центру Приштине. Такође за потребе снимања новог спота, због чега се тада огласила и Епархија Рашко-призренска и осудила пјевачицу.

Српска листа осудила је снимање видео спота у цркви Светог Николе на тврђави у Новом Брду, наводећи да је то бестидно скрнављење светиња и објеката Српске православне цркве и српске културне баштине на КиМ.

Српска листа тражи од међународне заједнице да најодлучније стане у заштиту српских богомоља.

"Након што је серијом вандализама скрнављен храм Христа Спаса у Приштини, које је кулминирало снимањем видео спота албанске певачице, пре пар дана сличан спот албанска певачица Албана Азизи, снимила је у цркви Светог Николе на тврђави у Новом Брду. Скрнављење светиња и објеката СПЦ показује бестидно понашање којима се на крајње увредљив начин третира српска културна баштина на КиМ", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана