Јоца Амстердам узима држави 500.000 евра?!

Blic.rs
Јоца Амстердам узима држави 500.000 евра?!

Београд - Уколико ослобађајућа пресуда за организовање убиства хрватских новинара постане правоснажна, Сретен Јоцић може да наплати од државе три године и осам мјесеци неоснованог притвора.

Јоца Амстердам је као првоосумњичени за организовање убиства Ива Пуканића и Ника Франића провео близу 1.500 дана у притвору. Уколико ослобађајућа пресуда Специјалног суда постане правоснажна, Јоцић има право да покрене парнични поступак против државе и милионским износом наплати неосновани притвор у коме је био од 27. априла 2009. до 28. децембра 2012. Ако се има у виду одштета коју су поједини грађани наплатили, Јоцић би дан у притвору могао да наплати до 10.000 динара.

- Износ који ће бити исплаћен на име одштете због неоснованог лишавања слободе, утврђује се у редовном парничном поступку, на основу слободног уверења судије. Води се рачуна о томе да ли су тужиоцу повређена још нека људска права. Тужилац има право да доказује документима или саслушавањем сведока у којој мери је оштећен, након чега суд доноси коначну одлуку - рекла је за „Блиц" Ида Никитовић, портпарол у Првом основном суду.

Она напомиње да суд такође има у виду стандард грађана Србије, те да се одштете не могу упоредити с оним у развијенијим земљама.

Јоцић је раније правоснажно осуђен на затворску казну од 15 година због организовања убиства Горана Марјановића 1995. Законом о амнестији, казна му је умањена за четвртину, па ће у затвору морати да проведе још 11 година. Казну му додатно не може умањити притвор због убиства хрватских новинара јер за то не постоји законска могућност.

Екипа „Блица" није јуче успјела да ступи у контакт са Јоцићевим браниоцем, адвокатом Зденком Томановићем, и провјери да ли ће његов клијент покренути парницу против државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана