Градоначелник Штрпца: Близу смо одлуке да и Срби јужно од Ибра напусте институције

Срна
Градоначелник Штрпца: Близу смо одлуке да и Срби јужно од Ибра напусте институције

БЕОГРАД - Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је да постоји могућност да и Срби јужно од Ибра напусте приштинске институције, наводећи да Аљбин Курти тумачи законе како му одговара и да се на Косову и Метохији не поштују важећи закони који се тичу права српске и осталих невећинских заједница.

Јевтић је рекао да је ситуација, од доласка на власт Куртија, из дана у дан све тежа када је ријеч о животу и положају Срба на Косову и Метохији, те додао да је све што се дешава у посљедње вријеме доказ да и међународна заједница свој дио посла не ради на начин на који би требало, а с циљем прије свега смиривања тензија и превазилажења цјелокупне ситуације.

Он је нагласио да је на Косову и Метохији присутно “институционално насиље на свим нивоима” и да су Срби жртве онога што Курти има за циљ у крајњем смислу, а то је да српски народ стави у што тежи положај и на тај начин их натјера да тај простор напусте.

“Што се нас јужно од Ибра тиче, мислим да смо близу тих црвених линија ( за излазак из привремених институција). Последња одлука, потпуно игнорисање уставног права које гарантује представљање Срба у институцијама на централном нивоу власти је нешто што нас је довело у позицију да нисмо далеко од одлуке да и ми, јужно од Ибра, напустимо косовске институције”, рекао је Јевтић.

Он је додао да су Срби разочарани због ћутања међународне заједнице на све оно што Курти ради.

“Ћутање је знак одобравања и у таквој ситуацији нама ништа друго не преостаје него да напустимо институције и да не будемо део онога што Курти ради”, рекао је Јевтић за Танјуг.

Он је навео да ће коначну одлуку о напуштању косовских институција донијети добро узимајући у обзир све околности, чињенице и главно питање које је поставио предсједник Србије Александар Вучић - “А шта ћете дан после”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана