Јанковић: Не вјерујем да ће бити нових таласа короне

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Замјеник директора Универзитетског клиничког центра Ниш др Радмило Јанковић каже да ће актуелни талас заражавања ковидом 19 трајати наредних мјесец до мјесец и по дана, а да ће се ситуција затим смирити и да неће бити нових таласа.

"Верујем да ће се овај талас након месец дана брзо смирити и да ће већ почетком марта ситуација бити много боља, а средином и крајем марта вероватно и потпуни крај овог таласа. За мене би било изненађење да нас удари неки нови талас, и мислим да ћемо, као и прошле године, имати прилично миран период током касног пролећа и читавог лета", изјавио је Јанковић уз ограду да треба видети како ће се тада вирус понашати на јужној хемисфери гдје ће бити зимско доба.

Он вјерује да пандемија иде ка свом крају и да вирус убудуће неће бити толико непријатељски настројен према свом домаћину. "Природан пут је да болест има ендемски карактер, да се јавља сезонски и да неће изазивати тежже клиничке слике, те да ће наћи свој природни пут да попут ранијих врста корона вируса обитава у природи не угрожавајући своје домаћине", сматра Јанковић, који је и директор Клинике за анестезију и интензивну терапију УКЦ Ниш.

Он истиче да је евидентно да су клиничке слике изазване омикрон сојем далеко блаже него оне које је изазивао делта сој, те да омикрон даје потпуно другачију природу болести ковида 19, односно да вирус не удара тако снажно на плућа као што су то чинили претходни сојеви, већ се углавном задржава у горњим респираторним путевима. "Да је овакав масовни број заражених изазвао делта сој, наша, али и све државе у свијету би имале потпуни здравствени колапс.

Делта сој је био најпатогенији и изазивао је најтеже клиничке слике, а уз то је био и много вирулентнији од изворног вуханског и каснијег алфа соја", нагласио је Јанковић. Он додаје да највећи проблем код ковида, као системске болести, остаје појачана склоност ка стварању угрушака. Јанковић вјерује да је број заражених у Србији потцењен и до два и по пута, тако да сматра да је реална цифра заражених између 20.000 и 30.000 људи дневно. "Симптоми изазвани омикроном су много блажи и углавном оболевају млађи људи који нису склони дисциплини, па се, сходно томе, огроман број заражених неће јавити у ковид амбуланте", сматра Јанковић.

Он не верује да би увођење строжијих епидемиолоших мера довело до мањег броја заражених, јер, како наводи, у добром делу Европе важе веома строге мере, па број заражених опет расте, а ситуација није битно другачија него у Србији. "Једноставно, ово доба године је сезона боравка у затвореним просторима где су људи у јако блиском контакту и готово је немогуће зауставити ширење тако вирулентног соја", поручује Јанковић. Он наглашава да је додатно фрустрирајуће то што је омикрон у потпуности заобишао имунитет стечен и вакцинацијом и имунитет стечен прележаном болешћу. "Ипак, оно што се дефинитивно може видети јесте да људи који су уредно вакцинисани готово да немају никакву значајнију симптоматологију болести нити компликације", закључио је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана