Избјеглицe пробилe ограду i иду пјешке у Беч

Б92
Избјеглицe пробилe ограду i иду пјешке у Беч

Будимпешта - Мађарска полиција вратила је данас у току дана око 300 миграната који су раније данас побјегли из прихватног центра близу града Реске.

Они су провалили ограду и побјегли јер сматрају да је разматрање њихових пријава за азил сувише споро.

Један од око 300 миграната, који су побјегли из центра је изјавио за канал М1 новости да властима дају рок од два часа за разматрање њихових апликација. Уколико се тај процес не убрза, подстаћиће и остале из прихватног центра да побегну, рекао је поменути мигрант, а преноси МТИ.

Полиција сада чува ограду око прихватног центра у Рескеу и повремено из масе извлачи понеког - претежно старе људе, жене и дјецу, које укрцавају на аутобус за неки други регистрациони центар.

Према информацији локалног дописника МТИ, на оближњем аутопуту М5 саобраћај је поново успостављен, након што је заустављен због бјекства миграната.

Полиција је затражила од новинара да напусте подручје око прихватног центра, под образложењем како су мигранти у последње време "користили присуство новинара да скрену пажњу на своју ситуацију".

Инцидент са мигрантима се догодио данас нешто пре поднева. Избеглице су у два наврата пробиле ограду и упутиле се ка ауто-путу, који води од границе са Србијом према Будимпешти.

Више од 1.000 избјеглица кренуло је данас пешке са железничке станице Келети у Будимпешти према аустријској граници, јавио је извештач агенције АФП са лица места.

Велика група избјеглица, међу којима има људи у инвалидским колицима и са штакама, као и родитеља који носе дјецу на раменима, спремна је да препешачи 175 километара до границе са Аустријом, пренио је је АФП.

Неки од њих носе слике њемачке канцеларке Ангеле Меркел, која је недавно најавила да ће званични Берлин ублажити ограничења Сиријцима за добијање азила.

"Веома смо срећни што се нешто коначно дешава. Следијећа станица је Аустрија. Деца су веома уморна, Мађарска је према нама била веома лоша и ми морамо негдје да идемо", рекао је 23-годишњи Осама из Сирије.

Избјеглице које су кренуле пјешке ка Аустрији су дио групе од 2.000 људи, колико се процјењује да се данима налазило око станице Келети, након што су их мађарске власти спријечиле да се укрцају на возове за Аустрију и Њемачку због тога што нису имали визе за Европску унију.

Полиција је посматрала избјеглице како се крећу кроз Будимпешту, али није интервенисала. Колона је узроковала саобраћајне гужве у центру мађарске престонице, јавља извјештач АФП.

Мађарско Министарство спољних послова саопштило је данас да је до сада ове године 150.611 избјеглица поднело захтев за азил, међу којима 50.413 сиријских држављана.

Избеглице су јутрос, после мирне ноћи, одржали протест на железничкој станици у месту Бичке, у коме је јуче заустављен воз у који су се укрцали у Будимпешти.

Они су поручили да желе да иду у Њемачку, а не у избјеглички камп.

Истовремено, избеглице на желзничкој станици у мјесту Бичке, западно од Будимпеште, пружају "пасиван отпор" и одбијају да буду транспортоване у прихватни центар, рекао је данас полицијски званичник Ласло Балаж.

Посланици мађарског парламента усвојили су великом већином гласова пакет амандмана којима се пооштравају закони о заштити границе и миграцији.

Убудуће ће у Мађарској тако прелазак и оштећење пограничне ограде бити кривично дјело, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана