Ивица Дачић: Организоваћу Србе да гласају за Трампа

Агенције
Ивица Дачић: Организоваћу Србе да гласају за Трампа
Ивица Дачић: Организоваћу Србе да гласају за Трампа

Београд - Шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће организовати Србе који живе у САД да на предсједничким изборима у тој земљи гласају за Доналда Трампа.

Дачић је рекао да ако Срби буду паметни, то ће им створити бољу позицију у новој администрацији у Вашингтону. План је да се додатно промовишу истина о Косову и српски ставови о јужној покрајини, а стратегија дјеловања усмјерена је у два правца.

Према писању српских медија, из врха власти је процијењено да је сада прави тренутак за дјеловање, с обзиром на то да су сљедеће године предсједнички избори у САД и да ће се, по свему судећи, водити битка за сваки глас.

- Србија је сада у много бољој позицији него што је била ранијих година. Сада у Вашингтону постоји воља да се саслушају наши ставови. Међутим, то не значи да ћемо се на томе зауставити, већ ћемо интензивирати напоре да ојачамо наше позиције, да повећамо број пријатеља које имамо у Америци, да што више сенатора и конгресмена, људи на челним позицијама, буде уз нас - истиче Дачић.

Према његовим ријечима, Америка улази у изборну годину и то је прилика која се мора искористити.

- Конкретно, као министар спољних послова организоваћу да формализујемо подршку Трампу на следећим изборима. Срби у Америци ионако гласају за Трампа. Ако то урадимо паметно, ако објединимо те гласове, којих није мало, створићемо бољу позицију у новој администрацији - сматра Дачић.

Истиче да су то својевремено урадили и Албанци, који су објединили гласове њихове дијаспоре.

- Они годинама гласају за једног кандидата. Примера ради, Енгел, који је њихов лобиста, годинама има сталну базу сигурних албанских гласова и не треба да чуди што здушно брани интересе Албанаца, јер су му ти гласови важни за избор на функцију. Исту ствар морамо и ми да урадимо, да кренемо у офанзиву да на следећим изборима Срби помогну Трампу да се то јасно види, што ће држави и интересима за које се бори бити од знатне помоћи - поручио је шеф српске дипломатије.

Лобирање

Други дио Дачићевог плана подразумијева активнију улогу Србије у америчком Конгресу. То се планира урадити преко шефа српског кокуса Стива Стајверса, конгресмена из Охаја, будући да он, како каже Дачић, има одличне везе и активан је у лобирању за српске интересе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана